MENIU

Invenția care ar putea ajuta enorm oamenii care au suferit accidente vasculare

Dintre toate organele noastre, creierul se regenerează extrem de greu, mai ales dacă este vorba despre răni grave. Însă, acest lucru s-ar putea schimba cu ajutorul unui gel care promite rezultate uimitoare în cazul accidentelor vasculare.

Cea mai gravă afecțiune a creierului este accidentul vascular cerebral, deoarece după un astfel de accident acesta rămâne permanent deteriorat. Mai exact, pacientul rămâne cu o cavitate fără neuroni, axoni și vase de sânge, ceea ce înseamnă că, în timp ce pacientul poate învăța să se obișnuiască cu handicapul, nu este capabil să-și recupereze neuronii pierduți.

Gelul care ar putea ajuta creierul să se vindece după un accident vascular

Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), au creat un gel care ajută la „creșterea" neuronilor și vaselor de sânge distruse în urma accidentului vascular cerebral.

Gelul conține substanțe care ajută la stimularea creșterii vaselor de sânge și la inhibarea inflamației și a fost testat cu succes pe șoareci. În plus, cercetătorii speră că în viitorul apropiat să-l poată folosi pentru a ajuta și oamenii. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista „Nature Materials".

„Studiul a arătat că noul țesut – care anterior a fost doar o cicatrice inactivă lăsată în urma accidentului vascular cerebral – poate fi regenerat", a declarat Profesorul S. Thomas Carmichael de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

Gelul a fost injectat în cavitățile afectate, unde s-a îngroșat sub forma unei structurii care poate ghida creșterea noilor neuroni și a vaselor de sânge. Șoarecii s-au recuperat surprinzător de bine și, în doar 16 săptămâni, cavitățile au dezvoltat noi țesuturi cerebrale, inclusiv noi neuroni, potrivit oamenilor de știință.

„Axionii ar putea funcționa sau noul țesut ar putea îmbunătăți doar performanțele țesutului neafectat din jurul creierului", a declarat Tatiana Segura, profesor la UCLA.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare gel creier ştiinţă