MENIU

Interviu exploziv, 18:30. Procurorul general al României:Nu există temei pentru revocarea lui Kovesi

<p>Procurorul general</p>

Interviu exploziv cu Procurorul general al României, Augustin Lazăr. În exclusivitate pentru Realitatea TV, Augustin Lazăr a reacționat la scandalul uriaș declanșat de anuntul lui Tudorel Toader. Interviul integral va fi difuzat vineri la ora 18.30 la Realitatea TV.   

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, vorbește la Realitatea TV după anunțul lui Tudorel Toader privind propunerea de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi. 

"A fost o surpriză pe care nu aş dori să o comentez mai mult decât ceea ce am comunicat public. Părerea noastră este că nu există temei pentru revocare şi, pentru a da mai multe detalii, este nevoie să vedem şi noi raportul în cauză. Dacă ne uităm la dispoziţiile legii cu referire la modul în care pot fi revocaţi magistraţii Ministerului Public care au anumite funcţii de conducere, legea prevede anume care sunt cazurile respective, între care şi managementul defectuos, care trebuie constatat nu de către Executiv, ci trebuie constatat de către instituţiile competente ale justiţiei, respectiv de Inspecţia Judiciară, prezentat CSM, examinat în secţia de profil a CSM, dată o soluţie, adusă la cunoştinţa persoanei respective care are dreptul să o atace. Adică este o procedură judiciară foarte clar stabilită pentru a se putea ajunge la concluzia că cineva a exercitat management defectuos sau nu", spune Augustin Lazăr. 

Interviul integral va fi difuzat vineri la ora 18.30 la Realitatea TV. 

20 de ”capete de acuzare". În acest fel și-a argumentat ministrul Justiției decizia de a cere revocarea şefei DNA. În timp ce oficialii europeni și cei americani o laudă, Tudorel Toader a avut numai critici la adresa Laurei Codruța Kovesi. De la început și până la sfârșitul discursului, ministrul Justiției a acuzat-o pe șefa DNA că nu și-a făcut bine treaba, fără să scoată măcar o vorbă despre realizările Parchetului Anticorupție. 

Administrația Prezidențială arată într-un comunicat că ”din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA, se impune o analiză aprofundată a acestui document. Ea urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. Mai mult, se precizează în comunicat, în repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. În final se arată că Președintele României va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept.