MENIU

Interferonul - tratamentul INOVATIV pentru bolnavii cu scleroză multiplă

Interferonul -tratamentul INOVATIV pentru bolnavii cu scleroză multiplă

După ce că se luptă cu o boală gravă, pacienții cu scleroză multiplă au viața și mai grea din cauza pandemiei de coronavirus. Aflați în categoria celor cu risc ridicat la COVID-19, mulți se plâng că au făcut eforturi uriașe ca să-și continue terapia. Însă apare o rază de speranță pentru ei. Mai nou, au acces la un tratament inovativ, care pe unii îi poate ajuta să scape de scaunul cu rotile, informează Realitatea TV. 

Daniela are 31 de ani și a primit cumplitul diagnostic la 25 de ani. Cel mai mult s-a temut că va ajunge într-un scaun cu rotile.

"M-am speriat de lucrul acesta ca lumea m-ar putea vedea cu alti ochi. Daca te uiti la mine nu se vede ca am ceva, e ceva acolo in spate. Daca am o zi mai proasta, se vede ca trag un anumit picior intr o parte, ca nu sunt prea stabile pe picioarele mele", a declarat pacienta.

Tânăra spune însă că noua terapie i-a ușurat viața: "Sunt mai bine, in primul rand nu mai sunt depedenta de casa, nu mai stau cu injectiile dupa mine atunci cand plec undeva. E un stres de care am scapat".

Tratamentul este disponibil în regim compensat prin Programul Național de Neurologie. Iar doctorii le dau speranțe bolnavilor. Terapia i-ar putea ține departe de scaunul cu rotile.

"Asta s-a constant din statistici, ca dupa introducerea primelor tratamente moderne, este vorba de interferon - deja este o experienta de 20 de ani cu interferon, s-a contatat ca gradul de dizabiliatate, deci de handicap al pacientului, per global, scade. Avem fie o perfuzie pe luna, fie una la 6 luni, fie 5 zile de perfuzie o data pe an", a declarat dr. Armand Frăsineanu, medic primar nurolog la Spitalul Colentina.

În țara noastră, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei. În prezent, circa 5.000 de români au forma activă a bolii. La nivel global, peste 160.000 de pacienți au fost tratați până acum cu acest medicament.

Mai multe articole despre:
scleroza multipla tratament interferon