MENIU

Inspector vamal, reținut pentru luare de mită și trafic de influență

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore pe numele lui Ion Cărămidaru, inspector vamal (consilier superior) în cadrul Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești – Direcția Regională Vamală Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în perioada 18 iulie 2015 – 29 iulie 2015, Ion Cărămidaru, în calitate de inspector vamal, a solicitat și primit cu titlul de împrumut, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) la care fusese desemnat să efectueze un control vamal, suma de 5.500 lei în mai multe tranșe.

Această sumă de bani a fost cerută în legătură cu activitatea de control desfășurată, pentru ca Ion Cărămidaru să-și exercite îndatoririle de serviciu într-un mod favorabil firmei verificate.

În același context, la data de 15 august 2015, Ion Cărămidaru a pretins de la același om de afaceri suma de 2.000 euro, bani din care 1.000 euro erau pentru sine, iar alți 1.000 euro erau destinați unei persoane din cadrul instituției abilitate să aprobe actul său de control, la care urma să intervină în acest scop și pe lângă care a lăsat să se creadă că are influență.

Inculpatul Ion Cărămidaru urmează să fie prezentat, astăzi, Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.