MENIU

Inspecţia Judiciară, autosesizare în cazul morţii poliţistului Gigină

Inspecţia Judiciară face verificări în cazul dosarului de la Parchetul Tribunalului Bucureşti privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, în legătură cu posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale referitoare la competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale.

Inspecţia Judiciară va face verificări pentru a vedea dacă Parchetul Capitalei va continua să facă cercetări în acest caz sau dacă ar trebui cazul să fie preluat de o altă autoritate, eventual Direcţia Naţională Anticorupţie.

Redăm integral comunicatul de presă:

"Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 29 octombrie 2015, cu privire la posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale referitoare la competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale, în dosarul vizând decesul subinspectorului de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Lucrarea a fost înregistrată la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori.

Verificările prealabile urmează să fie efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară.

Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare,  competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, „de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor”."

Gabriel Oprea a declarat într-o conferință de presă, referitoare la accidentul din 20 octombrie de pe strada Știrbei Vodă, că nu a știut că s-a produs un accident în care a fost implicat antemergătorul din coloana sa oficială până când nu a trecut de locul în care a avut loc tragedia.

Ministrul de Interne s-a prezentat miercuri la Parchetul Tribunalului București pentru a fi audiat de procurori. Magistrații au deschis o anchetă de ucidere din culpă în acest caz.

Acesta a mai spus că nu a coborât din mașină din acest motiv, însă că după ce a aflat l-a contactat telefonic pe Raed Arafat pentru a se interveni imediat în acest caz.

Bogdan Gigină, polițistul care deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, și-a pierdut viața în 20 octombrie după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Șerban Vodă.

Potrivit martorilor, chiar dacă vremea nu era favorabilă, coloana oficială mergea cu o viteză mult peste limita admisă.