MENIU

Înșelăciunea perfidă prin care mulți români au rămas fără niciun ban în cont. La ce trebuie să fim atenți când suntem momiți să investim online

Înșelăciunea perfidă prin care mulți români au rămas fără niciun ban în cont

În ultima perioadă, un număr crescut de persoane din județul Maramureș au raportat la Poliție că au fost victimele unor înșelăciuni în urma accesării unor anunțuri publicitare despre platforme de tranzacționare online. Aceste persoane spun că, după ce au răspuns la telefonul unor indivizi care i-au convins să investească, au pierdut sume semnificative de bani. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, Ionela Cosma, a declarat, miercuri, că victimele au fost convinse să instaleze pe computer sau telefon aplicaţii sau programe care permit accesul de la distanţă la toate datele personale salvate, numele conturilor, inclusiv parolele de la aplicaţiile de banking online, iar astfel s-au trezit cu conturile golite de sume importante.

"Mai multe sesizări despre astfel de moduri de operare au fost depuse în ultima perioadă la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş (...) Victimele au fost păgubite cu sume de până la 19.000 de lei, după acelaşi scenariu: victimele accesează unele platforme de trading online sau anunţuri publicitare privind posibilităţi de investiţii cu profit rapid garantat, apoi sunt contactate telefonic de către diverse persoane care se recomandă a fi reprezentanţi ai acestor platforme, sunt convinse să investească sume modice (între 500 şi 1.500 de lei)", a spus reprezentantul IPJ Maramureş, citat de Agerpres.

România, destinația de basm în care Netflix adoră să filmeze producții de Crăciun, potrivit jurnaliștilor britanici

Conform aceleiaşi surse, la scurt timp victimele erau anunţate că pot să-şi încaseze profitul, doar că pentru a face asta trebuie să îşi instaleze pe telefonul mobil personal o aplicaţie remote desktop.

"Problema e că odată instalată această aplicaţie, escrocii au acces la aplicaţia de mobile banking instalată pe telefon şi victimele se trezesc cu conturile goale. Iar prejudiciile sunt de data asta mult mai mari decât sumele investite iniţial, în funcţie de soldul deţinut de fiecare persoană (...) Digitalizarea a adus multe beneficii în vieţile noastre. Trăim într-un ritm alert, iar digitalizarea, dispozitivele şi aplicaţiile de pe acestea ne fac viaţa mai uşoară, însă dacă nu ştim să le folosim, dacă nu le înţelegem modul de funcţionare, riscăm să devenim victimele celor care ştiu să le folosească şi nu au cele mai bune intenţii. Astfel, tot mai multe persoane ajung victimele înşelăciunilor şi ale fraudelor informatice", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

Violatorul din Gara de Nord a fost arestat. FOTO cu momentul capturării bărbatului