MENIU

Înscrie-te la Superscrieri 2014! Vlad Mixich: Bunul simţ are audienţă

„Bunul simţ are audienţă. A devenit o pasăre atât de rară pe la noi, încât vinde foarte bine”, spune Vlad Mixich, preşedintele juriului Premiilor Superscrieri la ediţiile 2012-2013. Jurnalistul HotNews.ro a discutat cu reporterul oficial Superscrieri 2014 despre tainele și pericolele meseriei de storyteller, dar și despre valorile pe care competiția de jurnalism narativ și scriere de non-ficțiune creativă le poate scoate la iveală pentru public.

Cum se naşte o Superscriere?

Vlad Mixich: Tot vorbim de non-ficţiune, de creativitate… Până la urmă, ca pentru orice lucru din care pot să iasă roade frumoase, treaba e simplă: nu ai o reţetă, trebuie să munceşti mult, să practici mult – cum spunea Stephen King, că el lucrează până şi pe 1 ianuarie, în fiecare an -, să fii cu mintea deschisă.

Cum găsești un subiect bun?

Vlad Mixich: La noi, unul dintre pericolele de a lucra în media ca jurnalist este că la un moment dat începi să te crezi prea important ca să mai cobori la firul ierbii. Începi să crezi că ţi se cuvine să stai de vorbă numai cu preşedinţi, în studiouri de televiziune. Acolo nu găseşti poveşti! Nu e spaţiu mai artificial în România în acest moment decât studioul de televiziune. Nu găseşti poveşti acolo.

Poveştile le găseşti printre oameni şi, ca să le găseşti, trebuie să ai smerenie. Să te duci şi să spui: „Nu ştiu cum e viaţa aici, despre ce vorbiţi. Eu nu ştiu. eu sunt un străin. Vă rog, lăsaţi-mă să intru în viaţa voastră, vă mulţumesc pentru asta şi vă promit c-o să vă spun povestea cât mai fidel şi adevărat cu putinţă.

Mai multe, pe site-ul Fundației Friends for Friends.

"În demersul nostru de a crea tradiție în ceea ce privește premierea jurnalismului narativ și a scrierilor de creative non-fiction din România, lansăm oficial cea de-a patra ediție a competiției Premiile Superscrieri, non-ficțiuni care schimbă lumea. Așadar, invităm toți autorii de creative non-fiction să participe cu cele mai bune materiale realizate anul acesta, până pe 30 septembrie 2014, pe site-ul FFFF.ro. Materialele pot fi înscrise la cele cinci categorii de concurs (Reportaj, Eseu, Opinie, Portret și Fotojurnalism)", se arată într-un comunicat al Fundației Friends for Friends.

Mai multe articole despre:
superscrieri premiile superscrieri vlad mixich