MENIU

Economia a crescut cu 5,8%, în prima jumătate a anului. Analiști: creștere economică nesănătoasă

Economia României a crescut peste aşteptări în prima jumătate a anului. Cu 5,8% anunţă Institutul Naţional de Statistică. Economiştii sunt însă de părere că dincolo de cifre, creşterea este una nesănătoasă, bazată doar pe consum.

"Cumparam, cumparam, cumparam!Nu am reusit insa sa consolidam cresterea economica. Nu am reusit sa o consolidam. Nu avem inca o crestere economica sanatoasa. Nu avem investitii. Formarea bruta, stalp al oricarei constructii economice la noi schioapata inca", a declarat pentru Realitatea TV Adrian Vasilescu, consultant strategie în cadrul BNR. Mai mult, AICI

Despre creșterea nesănătoasă vorbește și analistul economic Ionel Dancă.

"Este o creștere importantă, dar nu cred ca sunt motive de bucurie. E crestere dopata din consum prin infuzie de lichidități in piață, ca urmare a majorărilor din sectoruletar bug, salariul minim, punctul de pensie", a explicat Dancă la Realitatea TV.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,8% în primul semestru din acest an pe seria brută, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS). Conform sursei citate, pe seria ajustată sezonier, creşterea economică a fost de 5,7%.

În ceea ce priveşte trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,9%, pe seria brută. Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II 2017, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,7%.

În semestrul I 2017, comparativ cu intervalul similar din 2016, PIB-ul a crescut cu 5,7%.

'Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2017, publicată în comunicatul de presă nr. 171 din 7 iulie 2017. Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 101,7% la 101,8%', menţionează sursa citată.

Mai multe articole despre:
România creştere economică