MENIU

Infografic. Start up Nation, finanțat cu iluzii

Start-up Nation e un program care, teoretic, garantează finanţarea afacerilor abia pornite. După deschiderea lui s-au înființat 19.200 de firme. Fiecare dintre ele s-a angajat să creeze cel puțin două locuri de muncă. În 3 luni, doar 3.330 de proiecte au fost aprobate.

Potrivit evaluării automate a planurilor de afaceri, 8.653 de proiecte vor putea fi finanțate în ediția 2017 a programului Startup Nation, iar 10.373 de planuri de afaceri au rămas în așteptare.

Iniţial statul a anunţat va da anul acesta 1,7 miliarde lei pentru acest program. 500 de milioane de lei din fonduri europene şi 1,2 miliarde lei din bugetul de stat. Suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei. Dar, la rectificarea bugetară Ministerul pentru Mediul de Afaceri a primit doar 248 de milioane lei.

România este liderul Uniunii Europeană la capitolul rată a mortalității firmelor în anul 2013, arată Eurostat. În urmă cu 4 ani, se închideau aproximativ un sfert dintre companiile existente atunci, în sectoarele industriei, construcțiilor și serviciilor. Mult peste media europeană, de 9%, potrivit Eurostat.

 

 
Mai multe articole despre:
infografic start up nation