MENIU

Infografic: Stare de urgenţă în Franţa

La 1 noiembrie, Franţa a pus capăt stării de urgenţă. A fost decretată după atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015 şi a durat doi ani. Starea de urgenţă a permis autorităților franceze să interzică circulația persoanelor și să stabilească zone de protecție și securitate. Judecătorii au putut să trimită în arest la domiciliu orice persoană a cărei activitate a fost considerată periculoasă pentru ordinea public, să închidă temporar săli de spectacol. Autorităţile franceze au putut confisca arme şi au putut face percheziţii fără mandat.

Starea de urgenţă, spun autorităţile de la Paris, a permis dejucarea a 32 de atacuri teroriste, dintre care 13 doar în acest an.

Forţele speciale au lansat 4.600 de raiduri fără mandat. 80 la sută dintre acestea, adică aproximativ 3.600, au avut loc în primele şase luni după atacurile din 2015. Prin comparaţie, doar 58 de percheziţii au avut loc în 2017 între iulie şi noiembrie.

Dintre toate descinderile, aproximativ o mie au condus la anchete penale, iar 646 de oameni au fost reţinuţi. Ziarul Le Monde susţine însă că numai 23 de cazuri au condus la urmăriri penale cu acuzaţia de terorism.

Raidurile au dus şi la confiscarea a 625 de arme de foc, dintre care 78 au fost clasificate ca armament greu - lansatoare de rachete şi alte echipamente militare.

În total, 752 de de oameni au fost plasaţi în arest la domiciliu, cu obligaţia zilnică de a se prezenta în faţa autorităţilor. 8 dintre ei au stat în arrest acasă în întregime în cei 2 ani de stare de urgenţă.

Pe timpul acestei măsuri, 19 centre islamice au fost închise, printre ele au figurat 11 moschei şi săli de rugăciune.

Au fost însă şi comploturi nedetectate. În cei doi ani, în Hexagon au fost ucişi 239 de oameni în atentate islamiste. Specialiştii susţin că Franţa este obiectivul număr unu pentru teroriştii din Statul Islamic, care au lansat aici 30 la sută dintre acţiunile lor, unele cu succes, iar altele nu.

 

 
Mai multe articole despre:
Franţa stare de urgenţă