MENIU

Infografic: Câți muncim în România?

România 2017. Populaţia activă a ţării, adică numărul celor apţi de muncă depăşeşte 9 milioane. Dar, sub o formă sau alta, doar 5,6 milioane de români lucrează.

Datele recente de la Casa Naţională de Pensii arată că la această oră România are peste 5 milioane de pensionari. (5.056.945)

Cu alte cuvinte, 10 angajaţi activi susţin aproape 10 pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul.

Specialiştii atrag atenţia că în următorii 10-15 ani sistemul de pensii al României va fi falimentar pentru că numărul salariaţilor care-i susţin pe cei retraşi din activitate o să scadă, la fel şi natalitatea, iar speranţa de viaţă şi numărul celor care aleg să muncească în alte ţări cresc.

Mai bine de jumătate dintre pensionarii din România, (52,14%), arată datele de la Ministerul Muncii din primul trimestru al acestui an, aveau sub pensia minimă de 918 lei. Cei mai mulţi – pensionari agricultori, care primesc, în medie, lunar – 403 lei.

În aceeaşi perioadă, câştigul mediu brut salarial în România a fost de 3.246 lei. Cum pensia medie în România este de 30,13% din câştigul salarial mediu brut, valoarea ei a ajuns la 981 de lei. Adică, 213 euro lunar.

 
Mai multe articole despre:
România piaţa muncii pensionari infografic