MENIU

Inflația în zona euro a coborât în luna noiembrie la 0,3%

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în luna noiembrie 2014 până la 0,3%, cea mai redusă valoare din ultimii cinci ani, de la nivelul de 0,4% înregistrat în luna octombrie, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat), potrivit AGERPRES.

Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflației în luna noiembrie au fost prețurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 2,5%, peste reducerea de 2% înregistrată în octombrie. În schimb, prețurile la servicii au înregistrat o creștere anuală de 1,1%, urmate de prețurile la alimente procesate, țigări și băuturi care au crescut cu 0,8%.

Această nouă scădere a inflației apropie și mai mult zona euro de deflație și crește presiunile asupra președintelui Băncii Central Europene, Mario Draghi, pentru ca acesta să introducă măsuri suplimentare pentru relansarea economiei. Inflația anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE). Pentru a accelera creșterea prețurilor, BCE a redus costul creditului la un nivel apropiat de zero și de asemenea a promis că va începe să cumpere o gamă largă de active.

În luna octombrie 2014, România a fost țara cu cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană (1,8%), pentru a doua lună consecutiv, în condițiile în care în UE rata anuală a inflației a crescut de la 0,4% în luna septembrie la 0,5% în luna octombrie.

Mai multe articole despre:
euro noiembrie lună inflaţia zonă coborât