MENIU

Începe instalarea reactoarelor modulare mici în România. Unde va fi amplasată prima centrală nucleară

Centrală nucleară/ Captură video

Începe instalarea reactoarelor modulare mici în țară. Compania nucleară de stat a semnat un memorandum cu partenerii locali și internaționali pentru instalarea centralei la Doicești, în județul Dâmbovița. Măsura ambițioasă a fost deja descrisă drept cea mai nouă, mai sigură și curată tehnologie nucleară. 

Tehnologia a fost dezvoltată de compania NuScale Power, cu sediul în Statele Unite, unul dintre partenerii care au semnat memorandumul. Printre ceilalți semnatari se numără atât români, cât și parteneri din Coreea de Sud. Potrivit reprezentanților, proiectul va asigura securitatea energetică, precum repunerea în funcțiune a fostelor centrale pe cărbune.

Reactoarele au o capacitate instalată de până la 300 de megavați. Tehnologia este, de altfel, emergentă, aplicată mai ales în proiecte pilot, iar progresele recente au întărit sprijinul politic pentru o revigorare a energiei nucleare în Europa.

Odată finalizată, centrala de la Doicești va tranforma România într-un lider privind obiectivele de securitate energetică și decarbonizare ale Europei. Statele Unite au anunțat la Summit al liderilor G7 de la Hiroshima o finanțare de până la 275 de milioane pentru reactorul modular.