MENIU

Maraton de dezbateri în Parlament, pe BUGET. Ce s-a întâmplat luni în Comisiile reunite

Bugetul 2019, faza pe amendamente

Maraton de dezbateri în Parlament. Proiectul de buget trecut luni în mare viteză prin comisiile de specialitate. Miniștri, directori ai serviciilor secrete, șefi de parchete, toți au fost prezenți în Parlament pentru a vorbi despre nevoile instituțiilor pe care le conduc. În timp ce bugetele unora cresc, alții vor trebui sa strângă cureaua. Opoziţia e gata să dea peste cap calculele Puterii. PNL, USR şi PMP au pregătit mii de amendamente la proiectul de buget. 

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au amânat pentru marţi dezbaterea şi votul asupra raportului bugetelor SRI, SIE şi SPP, în condiţiile în care sumele alocate acestor instituţii au fost diminuate în total cu 525 de milioane de lei, sumă cu care au fost suplimentate bugetele Ministerului Sănătăţii şi CNAS.

Adjunctul directorului SRI George-Viorel Voinescu a subliniat în şedinţa de luni a Comisiilor de buget-finanţe că o diminuare a bugetului SRI poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi.

"Perspectiva reducerii fondurilor alocate SRI de la bugetul de stat poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi, similar anilor anteriori, cu posibile riscuri în plan imagologic, chiar de ordin strategic. În consecinţă, nu putem face improvizaţii financiare sau compromisuri privind necesităţile Serviciului, deoarece acestea ne pot costa mai mult în termeni de securitate naţională, şi nu în termeni financiari. Vă solicit sprijinul pentru asigurarea unui nivel rezonabil de resurse astfel încât baza financiară şi materială să permită SRI realizarea sarcinilor încredinţate potrivit legii", a afirmat George-Viorel Voinescu.

El a explicat că "dacă sunt daţi afară oameni, va creşte bugetul la pensii, fără a se realiza o creştere asupra bugetului general consolidat".

"Nu vom avea salarii pe patru luni, nu vom putea plăti utilităţi, cheltuieli de funcţionare", a adăugat Voinescu.

Comisiile parlamentare reunite pentru administraţie publică au avizat favorabil, luni, bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pe 2019, cu respingerea în bloc a amendamentelor formulate, cu 17 voturi "pentru", opt "împotrivă" şi două abţineri.

În proiectul de buget este stipulată la SGG suma de 2,230 miliarde lei, în creştere cu 65,01% faţă execuţia preliminată în 2018! Detalii despre bugetul SGG mai jos.

Comisiile de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat luni proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019, cu 17 voturi ''pentru'' şi 8 ''împotrivă''.

Și bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2019 a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat. Astfel, 28 de parlamentari au votat ''pentru'' şi 12 au votat ''împotriva'' propunerii de buget pentru Ministerul Economiei.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat, luni, bugetul Ministerului Public, fiind acceptat un amendament de suplimentare a sumelor pentru asistenţa judiciară cu 8.995.000 lei.

Comisiile de apărare ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, bugetul Ministerului Apărării Naţionale cu 17 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri.

Bugetul unităţii pentru pregătirea Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene a fost avizat, luni, de comisiile reunite cu 15 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă". Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a precizat că bugetul estimat de unitatea pentru pregătirea Preşedinţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe se situează la 111,6 milioane lei.

Dragnea schimbă bugetul lui Dăncilă. Câți bani vrea să TAIE de la SRI

Deficitul bugetar a fost majorat de Guvern, peste noapte, cu 1,3 miliarde de lei. Asta arată proiectul de buget pe 2019 peste care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a recunoscut că nu a avut timp să se uite pentru că, spune el, de abia l-a primit de la Guvern.

UDMR a fost nemulțumit de prima formă a legii bugetului prezentată de Guvern. Au urmat mai multe zile de discuții si negocieri între PSD si UDMR. Pentru a nu avea surprize, PSD are nevoie de voturile UDMR atunci când legea va fi votată în parlament. Prin urmare, au facut mai multe concesii, arată Realitatea TV.

Față de primul proiect publicat de Ministerul de Finante, Guvernul a alocat bani pentru mai multe proiecte de interes pentru comunitatea maghiară. Au fost prevăzute sume pentru lucrari de constructii, reparatii capitale, achizitie de echipamente si aparatura medicala la Spitalul judetean de urgență din Covasna, Harghita și Mureş.

Odideea bugetului

Bugetul pe 2019 a fost adoptat vineri de Guvernul Dăncilă cu aproape trei luni întârziere și după o săptămână de intense negocieri în interiorul alianței și cu primarii de municipii, cele mai multe desfășurate în biroul lui Liviu Dragnea.

Cabinetul Dăncilă e decis să meargă mai departe, în ciuda valului de critici cu care se confruntă. Primarii sunt tot nemulțumiți, iar DIICOT avertizează că va avea bani doar pentru următoarele şase luni.

Bugetul este construit pe un Produs Intern Brut de peste o mie de miliarde de lei. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor, creşterea economică s-ar ridica la 5,5% anul acesta, iar deficitul se va menține la 2,55%, sub pragul critic de 3%. Datele-cheie sunt contestate de analiștii economici.

În acest an, cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru asistenţa socială şi plata salariilor. 10,7% din PIB vor merge către asistenţă social, iar 10%, pentru cheltuieli de personal. Pentru investiţii, Guvernul a alocat doar 4,57%.

Guvernul a decis să scadă bugetele celor mai importante parchete. DNA şi DIICOT vor avea bugete mai mici. Totodată, în ciuda nemulţumirilor exprimate de edili, Guvernul a trecut în sarcina administraţiilor locale mai multe servicii sociale care până acum erau în responsabilitatea Guvernului.

De ce s-a majorat cu 65% bugetul SGG

Comisiile parlamentare reunite pentru administraţie publică au avizat favorabil, luni, bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pe 2019, cu respingerea în bloc a amendamentelor formulate, cu 17 voturi "pentru", opt "împotrivă" şi două abţineri.

În proiectul de buget este stipulată la SGG suma de 2.230.939.000 de lei, în creştere cu 65,01% faţă execuţia preliminată în 2018.

"Eu consider că proiectul propus pentru Secretariatul General al Guvernului şi instituţiile şi autorităţile în subordinea acestuia corespunde în linii generale cu ceea ce fiecare instituţie şi autoritate şi-a propus şi în conformitate cu programul de guvernare. S-a avut în vedere o creştere care, la prima vedere, pare însemnată, dar ea a fost determinată de mai mulţi factori. Un prim factor l-a reprezentat creşterea salariilor, astfel încât influenţa în bugetul consolidat al SGG e evidentă", a declarat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Potrivit acestuia, o a doua cauză o reprezintă faptul că în primele şase luni ale anului, România exercită Preşedinţia Consiliului UE, astfel încât e o cheltuială "destul de mare", având în vedere că, în această perioadă, vor fi organizate peste 250 de reuniuni, dintre care unele sunt la un nivel înalt sau la cel mai înalt nivel, cum este summitul de la Sibiu, care va fi organizat din bugetul SGG.

Ministerul Transporturilor, buget aprobat cu două amendamente

Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au avizat, luni, pozitiv proiectul de buget pe anul 2019 al Ministerului Transporturilor.

Membrii comisiilor reunite pentru transporturi au aprobat proiectul cu 14 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi două abţineri.

Deşi au fost depuse circa 200 de amendamente, au fost aprobate doar două, care se referă la creditele bugetare, respectiv posibilitatea contractării unor împrumuturi.

Propunerea de buget pentru Ministerul Transporturilor se ridică, în 2019, la 13,13 miliarde de lei, în creştere cu 74,4% faţă de execuţia preliminată pentru 2018, care a fost de 7,53 miliarde de lei.

La capitolul bunuri şi servicii este prevăzută o creştere de aproape 45%, la 11,471 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de personal se majorează cu 10,74%, ajungând la 42 de milioane de lei.

Lista principalelor proiecte de construcţie autostrăzi, introduse în buget în anul 2019 cuprinde următoarele obiective: Autostrada Lugoj - Deva (sector Dumbrava-Deva), Autostrada Sebeş - Turda, Autostrada Suplacu de Barcău - Borş, Autostrada Câmpia Turzii - Târgu Mureş, Autostrada Varianta de Ocolire Bacău (profil de autostradă), Drumul expres Craiova - Piteşti, Autostrada de centură Sud a municipiului Bucureşti, inclusiv intervenţiile privind centura existentă (Lărgire la 4 benzi de circulaţie a Centurii Bucureşti între A1 - DN 5, DN 2 - A2 şi A1 - DN 7, pasajele Berceni, Domneşti, Olteniţa şi Mogoşoaia), Autostrada de centură Nord a municipiului Bucureşti, Autostrada Bucureşti - Braşov tronson Comarnic - Braşov sector Predeal - Cristian, podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, Autostrada Sibiu - Piteşti secţiunile 1, 4 şi 5.

Proiectele de autostrăzi în pregătire pentru care există deja alocări bugetare în anul 2019 cuprind: elaborarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Sibiu - Făgăraş, Târgu Neamţ - Târgu Mureş, elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pentru Autostrada Braşov - Bacău şi pentru drumurile de mare viteză Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău - Paşcani.

Comisiile de apărare au dat aviz favorabil bugetului MApN

Comisiile de apărare ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, bugetul Ministerului Apărării Naţionale cu 17 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri.

Potrivit proiectului de buget pe 2019 transmis Parlamentului de Guvern, bugetul propus pentru MApN este de 18.125.001.000 de lei, cu 6,57% mai mare faţă de cel de anul trecut.

Nu a fost adoptat niciun amendament.

Ministerul Public, bani în plus în Comisii

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat, luni, bugetul Ministerului Public, fiind acceptat un amendament de suplimentare a sumelor pentru asistenţa judiciară cu 8.995.000 lei.

Amendamentul adoptat, propus de liberalul Daniel Fenechiu, prevede majorarea de la 1.005.000 lei la 10.000.000 lei la capitolul 5401 paragraf A articol 28, credite bugetare - Ajutor public judiciar.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, la şedinţa comisiilor, că resursele alocate Ministerului Public duc la imposibilitatea de a îndeplini obiectivele.

"Din păcate, propunerile de buget ale ordonatorului principal de credite al Ministerului Public nu au fost împărtăşite, ele fiind reevaluate în minus de Ministerul de Finanţe. Din păcate, în această situaţie vom fi în imposibilitate de a îndeplini obiectivele care revin Ministerului Public, astfel cum avem aceste resurse la dispoziţie. Pentru aceasta, noi am formulat câteva amendamente pe care vă rugăm să le aprobaţi, prin care să aveţi în vedere că noi am încadrat, începând cu 1 ianuarie 2019, 66 auditori de justiţie, 25 de procurori numiţi, 18 specialişti, 9 grefieri, de asemenea, în cadrul Ministerului Public funcţionează o secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie care a primit o clădire nouă, căreia trebuie să îi achităm chirii, să îi facem îmbunătăţiri, să o dotăm cu echipamente, pentru ca ea să poată funcţiona", a spus Lazăr.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a precizat că Ministerul Public nu face amendamente.

În forma depusă de Guvern, bugetul Ministerului Public este de 1.315.784.000 lei, în creştere cu 5,56% faţă de 2018.

Bugetul Ministerului Economiei, adoptat în Comisii

Bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2019 a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Astfel, 28 de parlamentari au votat ''pentru'' şi 12 au votat ''împotriva'' propunerii de buget pentru Ministerul Economiei.

Amendamentele depuse de parlamentarii Opoziţiei nu au primit suficiente voturi pentru a fi adoptate.

În cadrul dezbaterilor anterioare votului, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că proiectul gazoductului BRUA trebuie maximizat, iar Nordstream 2 este un proiect care nu avantajează România.

"Despre Nordstream 2 şi Turkish Stream 2, părerea mea este că trebuie să maximizăm importanţa BRUA şi să nu fim de acord cu cele două, pentru că nu aduc nici un beneficiu României. România poate deveni principalul furnizor de gaze din Uniunea Europeană, dacă dăm drumul la cele 2 perimetre şi la celelalte în curs. Eu nu aş încuraja cele două proiecte, pentru că în mod evident nu aduc nici un beneficiu României", a declarat Bădălău.

Ministrul a menţionat, pe de altă parte, că plafonarea preţului la gaze a fost o măsură bună pentru că nu putem fi competitivi cu energie scumpă.

"Plafonarea gazului a fost una din măsurile benefice. Nu putem fi competetivi cu o energie scumpă, iar gazul intră în toate industriile. UE a fost de acord, ne-a permis trei ani de zile, sper ca în ăştia trei ani să dăm drumul la offshore şi la alte perimetre de exploatare, ca să existe o competiţie reală. Trebuie să dăm drumul la o competiţie reală, nu doar două companii să facă preţul pe piaţa gazului", a declarat Niculae Bădălău.

Ministerul Economiei este finanţat în proporţie de 99,92% prin bugetul de stat iar 0,08% sunt bani proveniţi din fonduri externe nerambursabile.

Pentru 2019, Ministerul Economiei va primi de la bugetul de stat 620,356 milioane de lei (credite bugetare), în creştere cu aproape 163% faţă de anul precedent. În proiectul pentru anul în curs sunt prevăzute şi credite de angajament de 2,534 miliarde de lei.

Cheltuielile totale sunt estimate la 582,606 milioane de lei (în urcare cu 223,57% faţă de 2018), din care cheltuielile de personal se cifrează la 81,759 milioane de lei (plus 42,73%). Cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt prevăzute la 19,9 milioane de lei, în creştere cu 28,86%.

La capitolul Subvenţii, Ministerul Economiei are prevăzută suma de 41,4 milioane de lei (credite bugetare), în scădere cu 18,86% faţă de 2018.

Bugetul asigurărilor sociale de stat, aprobat de Comisiile reunite

Comisiile de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat luni proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019, cu 17 voturi ''pentru'' şi 8 ''împotrivă''.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii are prevăzute venituri de 71,662 miliarde lei şi cheltuieli de 68,761 miliarde lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de peste 2,9 miliarde lei, conform noului proiect de buget publicat vineri noaptea de Ministerul Finanţelor Publice.

În varianta anterioară a proiectului, bugetul aferent sistemului public de pensii era stabilit la venituri la acelaşi nivel, respectiv, 71,662 miliarde lei, în timp ce la cheltuieli era prevăzută o sumă mai mare, de 69,961 miliarde lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, excedentul fiind de 1,7 miliarde lei.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 181,435 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 130,919 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 50,516 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 1,35 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 1,583 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 1,030 miliarde lei credite bugetare, cu un excedent de 320,335 milioane lei.

Anterior, veniturile erau prevăzute la 1,35 miliarde lei, iar cheltuielile la 1,683 miliarde lei credite de angajament şi 1,130 miliarde lei credite bugetare, cu un excedent de 220,335 milioane lei.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale instituit prin Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare are prevăzute venituri în sumă de 905,299 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 18,263 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 887036 milioane lei.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 este de 5.163 lei.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că bugetul de pensii în acest an este pe un excedent de 0,2% din PIB, ceea ce arată că Pilonul I de pensii poate fi dus într-o zonă în care să devină foarte atractiv.

"Bugetul de pensii în acest an este pe excedent, ca urmare în principal a unei măsuri adoptate în anii trecuţi şi anume acel transfer de contribuţii de la angajator la angajat şi iată că astăzi putem spune că avem un plus de 0,2% din PIB, un element extrem de important. Măsura trecerii contribuţiilor a fost, după cum spuneam, măsura care a avut efectul determinant în această schimbare efectivă de situaţii, de la un deficit în anii trecuţi până la 18 miliarde de lei astăzi s-a ajuns la momentul la care avem excedent. Spuneam şi anul trecut că Pilonul I de pensii poate fi chiar dus către o zonă pe care ni-o dorim cu toţii şi mai ales cei care urmează să intre în pensie, din care să se facă investiţii, astfel încât să devină foarte atractiv", a spus Teodorovici.

Proiectul bugetului general consolidat pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.

Deficitul bugetar este prevăzut la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB.

Bugetul Avocatul Poporului, nemodificat

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat, luni, bugetul Avocatul Poporului, fără modificări faţă de propunerea Guvernului.

Astfel, bugetul Avocatului Poporului este de 23.532.000 lei, în creştere cu 31,37% faţă de anul trecut.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a cerut suplimentarea bugetului cu 1.700.000 lei.

"Proiectul de buget la capitolul privitor la cheltuieli de personal acoperă cheltuielile de personal pentru posturile ocupate sau pentru care sunt în curs de desfăşurare concursuri. Precizez însă că mai avem 19 posturi vacante şi, în plus, în legea de modificare sunt prevăzute alte 15, dar mă limitez la cele 19, care ar presupune un efort financiar de 1.700.000 lei, astfel încât să putem ocupa şi cele 5 posturi pentru Avocatul Copilului, care încă nu au făcut obiectul concursurilor, alte 5 pentru Mecanismul de prevenire a torturii şi alte domenii", a spus Ciorbea.

Amendamentul nu a fost supus la vot, pentru că nu a fost depus în termen.

Mai multe articole despre:
buget buget 2019