MENIU

Incendii URIAȘE la pădurile din apropierea zonei Cernobîl: PERICOL iminent - Autoritățile române implicate în monitorizare

Incendii masive au izbucnit duminică, 27 martie, în zona de excludere Cernobîl în urma bombardamentelor lansate de forțele rusești. Peste 10 mii de hectare de pădure au ars, a anunțat comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme, Ludmila Denisova. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor precizează că România nu v fi afectată.

În urma apariției unei materiale de presă privind incendiile din regiunea Cernobîl, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie, face următoarele precizări:

Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din padurile din apropierea zonei Cernobîl.

Ca urmare a evaluarilor specialistilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.

Totodata, Centrul de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene - Monitorizarea Radioactivității de Mediu, care urmareste permanent indicatorii la nivel european a confirmat, in aceasta seara, ca valorile de radioactivitate raman in limite normale la nivelul intregului teritoriu european, inclusiv in Ucraina.

Specialistii Administratia Nationala de Meteorologie  si cei ai Agentie Nationale pentru Protectia Mediului monitorizeaza permanent evolutiile si vor prezenta rezultatele evaluarilor realizate la nivel european.

Platforma EURDEP arată măsurători ale radioactivității mediului.

Mai multe articole despre:
cernobil incendii