MENIU

Încă un prezidențiabil „alungat” din cursa pentru Cotroceni

Biroul Electoral Central a respins, duminică, și candidatura lui Miron Cozma pentru alegerile prezidențiale. Este al doilea respins, după Viorel Cataramă, care a vrut să candideze din partea Dreptei Liberale. 

Cel supranumit „Luceafărul huilei” a avut probleme cu semnăturile.

Din cele 300.000 de semnături aduse, BEC a eliminat numeroasele copii xerox din dosar, astfel încât Cozma a rămas cu vreo 90.000 din necesarul minim de 200.000.

Sâmbătă, BEC a respins și candidatura lui Viorel Cataramă din aceleași motive.

Cu doar câteva ore înaintea deschiderii BEC, candidații au început să se retragă. Mai întâi Liviu Pleșoianu, apoi Andrei Valentin Stoican.

Pleșoianu, care dorea să candideze independent, a anunțat că nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături și a susținut că i-au venit liste de semnături trase la xerox din partea unor oameni care ar fi vrut să-l compromită.

Stoican a susținut că a strâns peste 170.000 de semnături, dar că a refuzat să accepte oferte de pe piața neagră a semnăturilor pentru a ajunge la necesarul de 200.000.

Candidaturile depuse până acum care nu au fost respinse sunt cele ale lui Klaus Iohannis, susținut de PNL, Viorica Dăncilă (PSD), Dan Barna (USR-Plus), Theodor Paleologu (PMP), Kelemen Hunor (UDMR), Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România.

Duminică este ultima zi când cei care doresc locul de la Cotroceni pot să-și mai depună oficial candidatura.

Primul care a venit duminică la BEC a fost Cătălin Ivan. Acesta a ajuns în fața Biroului Electoral Central la ora 12:00.

Întrebat pe cine ar alege dintre Iohannis și Dăncilă la alegerile prezidențiale, Ivan a răspuns: „Doamne fereste! Pe niciunul! Daca votam ce-am mai avut... Uitati-va ce am avut... Dezinteres, aplecare profunda pentru interesele altora...".

În seara de duminică mai sunt așteptați la BEC Ramona-Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, victimă în tragedia din Caracal, precum și Florentin Pandele, primarul Voluntariului, soțul Gabrielei Firea, primarul general al Bucureștiului.