MENIU

Încă un oficial sud-coreean arestat pentru implicarea în scandalul Samsung

Fostul ministru sud-coreean a fost închis pentru rolul din fuziunea Samsung. Sentința este una dintre primele dintr-un lung șir de procese în curs de desfășurare, survenite după scandalul de corupție, inclusiv în cazul fostei președinte a Coreei de Sud, Park Geun-hye, și al șefului grupului Samsung, Jay Y. Lee.

Joi, un tribunal din Seul a dat unui fost ministru sud-coreean al Sănătății o condamnare de doi ani și jumătate de închisoare pentru rolul său într-un scandal de corupție care a dus la arestarea fostei președinte Park Geun-hye, conform agenției Yonhap.

Moon Hyung-pyo, care a ocupat postul de președinte al Serviciului Național de Pensii din Coreea de Sud (NPS) și de ministru al Sănătății și Bunăstării în timpul administrației lui Park Geun-hye, a fost arestat în decembrie anul trecut.

El a fost acuzat că a abuzat de autoritatea sa ca ministru pentru a exercita presiuni asupra NPS în vederea obținerii unor voturi-cheie în favoarea fuziunii a două companii afiliate Samsung Group, Samsung C & T Corp și Cheil Industries Inc., în 2015.

Ministerul Sănătății sud-coreean supraveghează NPS, care a deținut acțiuni substanțiale în cadrul ambelor companii. Tot NPS a sprijinit acordul de fuziune în 2015.

Tribunalul Districtual Central din Seoul a declarat că Moon „a prejudiciat grav independența NPS prin exercitarea presiunii prin intermediul oficialilor ministerului Sănătății”, condamnându-l la doi ani și jumătate în închisoare, deși acesta a negat acuzațiile.

Procurorii au susținut că Jay Y. Lee și alți foști directori ai grupului Samsung i-au dat mită lui Choi Soon-sil, principala consilieră a fostei președinte, iar în schimb au primit favoruri politice și sprijin guvernamental pentru fuziunea din 201, în detrimentul altor oficiali.

Jay Y. Lee, Choi și Park se află în detenție și sunt judecați sub acuzația de mituire și delapidare, informează EuroNews.