MENIU

Ministerul Justiției, clarificări despre pensiile grefierilor: Nu se introduc noi pensii speciale, ci este vorba de o „reorganizare etajată”

Pensii speciale pentru magistrați

Ministerul Justiției susține că proiectul adoptat miercuri în ședința de guvern nu introduce noi categoii de pensii speciale în sistem, așa cum s-a prezentat în presă, ci este vorba despre o „reorganizare etajată” a profesiei de grefier și a celei de expert criminalist. Din clarificările prezentate de MJ rezultă că se extind categoriile de angajați cărora se acordă, potrivit economedia.

Astfel, vor beneficia de pensie de serviciu noi categorii profesionale, respectiv: grefier judiciar, grefier de ședință, grefier principal în cadrul parchetelor, specialist criminalist în cadrul parchetelor, scrie economedia.

Totodată, potrivit proiectului pregătit, grefierii pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Anterior, legea prevedea că grefierii beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

 

Precizările făcute de Ministerul Justiției, într-un drept la replică 

 

  1. Articolul conține afirmații neconforme cu realitatea.
  2. Reglementările propuse prin proiect la art. 179 şi art. 180 preiau dispoziţiile în vigoare, respectiv pe cele ale art. 685 din Legea nr. 567/2004 şi ale art. II din Legea nr. 130/2015, cu respectarea formei în care acestea au fost recent propuse spre modificare prin proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, iniţiat chiar de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), aspecte învederate de Ministerul Justiției în procedura de avizare a proiectului.
  3. În urma consultărilor din procedura de avizare, MMSS a avizat proiectul de Lege fără observaţii cu privire la pensiile de serviciu.
  4. Referitor la susţinerile în sensul că, potrivit proiectului de Lege promovat de Ministerul Justiţiei, se creează noi categorii de personal care beneficiază de pensii de serviciu, precizăm că nu este vorba de crearea de noi categorii, ci de reorganizarea etajată a profesiei de grefier și a celei de expert criminalist, existente deja și reglementate prin Legea nr.567/2004, după cum urmează:
  • funcţiile de grefier documentarist, grefier statistician, grefier arhivar şi grefier registrator se desfiinţează şi se transformă în funcţii de grefier;
  • funcţiile de grefier se transformă în funcţii de grefier de şedinţă, respectiv grefier principal, în funcţie de necesităţi;
  • grefierii judiciari sunt numiţi din rândul grefierilor de şedinţă, al grefierilor principali şi al grefierilor cu studii superioare, cu condiţia ca aceştia să fi promovat concursul organizat potrivit noii legi;
  • specialiştii criminalişti din cadrul parchetelor sunt recrutaţi din rândul tehnicienilor criminalişti din cadrul parchetelor.
  1. Având în vedere cele expuse mai sus, se observă faptul că proiectul de act normativ menţionat nu creează categorii noi de pensii de serviciu sau noi beneficiari ai acestui drept.
  2. Referitor la afirmaţia că vârsta de pensionare scade pentru grefieri, precizăm că citirea proiectului şi a legii în vigoare ar demonstra că proiectul nu face nicio modificare faţă de vârsta de pensionare din legea în vigoare.
  3. Referitor la cuantumul pensiei de serviciu pentru grefieri, preluând soluţiile aprobate deja de Guvern, la propunerea MMSS, proiectul vizează, printre altele, faptul că baza de calcul a pensiilor de serviciu a fost redusă substanțial, de la 80% la 65% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

 

Propunerile din proiect

Astfel, vor beneficia de pensie de serviciu următoarele categorii de angajați:

a) grefieri judiciari, grefieri de ședință și grefieri principali;

b) grefieri;

c) specialiști IT, specialiști criminaliști și tehnicieni criminaliști.

 

Totodată, vor putea beneficia și următorii angajați:

(1) Personalul de specialitate criminalistică este format din experţi criminalişti şi asistenţi criminalişti.

(2) Personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică este format din tehnicieni criminalişti şi secretari-dactilografi laborator expertize criminalistice.

(3) Personalul prevăzut la alin. (1) și alin. (2) funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor interjudeţene de expertize criminalistice, denumite în continuare INEC, organizate potrivit legii.

 

În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform legii va fi mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice se acordă cuantumul cel mai avantajos, prevede proiectul pregătit de Ministerul Justiției.

 

Totodată, Ministerul Justiției vrea să permită grefierilor să se pensioneze cu 5 ani mai devreme, la 60 de ani, și să beneficieze de pensia specială.

 

„Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), b) și c) și art. 3 se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au avut o altă ocupaţie. În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 65% din baza de calcul stabilită prin raportare la personalul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit.a), b) şi c) şi art.3 în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime, grad sau treaptă, nivel al instanţei, parchetului sau INEC şi condiţii de muncă. De prevederile alin. (5) pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora”, arată proiectul.

 

Totodată, grefierii și personalul menționat anterior beneficiază de majorarea perioadei concediului de odihnă sau decontarea integrală sau parțială a cheltuielilor de cazare, compensări la chirii, dar și pensii pentru urmași.