MENIU

În 2007, banchiza arctică s-a topit cu o viteză record

Gheaţa de la Polul Nord poate dispărea complet în lunile de vară peste numai cinci ani. Afirmaţia a fost făcută ieri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, şi îi aparţine fostului vicepreşedinte american Al Gore, laureat al premiului Nobel pentru pace.

Specialiştii de la Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa au realizat un raport care relevă faptul că în anul 2007 banchiza arctică s-a topit cu o viteză record. Anul trecut, suprafaţa acoperită de gheaţă din Oceanul Arctic şi-a redus dramatic dimensiunea. În septembrie 2007, suprafaţa permanent îngheţată, numită şi gheaţă perenă, se mai întindea abia pe 4,13 milioane de kilometri pătraţi.

Este vorba de o diminuare cu 23% faţă de recordul anterior, înregistrat în 2005, de 5,3 milioane de kilometri pătraţi. Specialiştii au mai arătat că, în ultimii 20 de ani, gheţurile de la de la Polul Nord s-au retras cu 40% şi că grosimea medie a acestora a scăzut la jumătate, de la 3 la 1,5 metri.

Prognozele pentru vara 2008 sunt şi mai sumbre, pentru că cercetătorii se aşteptă ca gheaţa să dispară de pe o suprafaţă de un milion de kilometri pătraţi. Asta pentru că în zona arctică, clima se încălzeşte de două ori mai rapid decât media globală, iar topirea gheţurilor, care reflectă radiaţiile solare contribuie la accelerarea încălzirii globale.
Mai multe articole despre:
gheţari topire Polul Nord