MENIU

Imagini revoltătoare. Revoluţionarii au distrus Palatul Spayer

Imagini revoltătoare. Revoluţionarii au distrus Palatul Spayer

După ce au pierdut un palat în inima Capitalei, statul şi revoluţionarii ar putea fi şi buni de plată. Moştenitorii clădirii în care a fost sediul Asociaţiei "21 Decembrie" susţin că Palatul Spayer a fost lăsat să se degradeze. Mai mult, s-ar fi făcut modificări în interior, fără autorizaţie. Proprietarii consideră că vina aparţine reprezentanţilor RA-APPS pentru că nu s-ar fi interesat cum este administrat imobilul.

În perioada comunistă, Palatul Spayer, situat pe strada Batiştei din Capitală, a fost naţionalizat. Clădirea a fost folosită pentru activităţi de protocol ale Partidului Comunist. După 1989, imobilul a ajuns în grija RA-APPS şi a devenit sediul Asociaţiei ,,21 decembrie''.

Construită în anul 1900 în stil Ludovic al XV-lea, clădirea este decorată cu numeroase şemineuri din marmură albă, cu picturi, cu elemente de feronerie deosebite, dar şi vitralii viu colorate.

 

După 17 ani de procese, Grigore şi Emanuel Gianni, stabiliţi în Franţa şi Canada, au obţinut redobândirea Palatul Spayer. Săptămâna trecută, clădirea a fost evacuată. Avocatul moştenitorilor spune că uşile cu vitralii au fost scoase din balamale, iar unele elemente decorative distruse. Totul pentru că statul nu ar fi supravegheat cum este exploatat imobilul de Asociaţia ,,21 Decembrie''.

Mandatarul proprietarilor susţine că, de-a lungul timpului, chiriaşii ar fi făcut modificări fără autorizaţie. Pentru renovarea imobilului, ar fi nevoie de peste un milion de euro.

În acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei ,,21 Decembrie'' susţine că a îngrijit clădirea.

Revoluţionarii au contestat decizia de retrocedare a imobilului către familia Gianni. Aceştia susţin că documentele depuse de moştenitori în instanţă ridică mari semne de întrebare. Procesul va avea loc pe 17 martie, la instanţa supremă.