MENIU

IMAGINI LIVE. Primele fotografii cu gaura neagră

Se scrie istorie în ştiinţă. Astronomi din întreaga lume şi-au unit forţele într-un proiect comun, denumit Event Horizon, pentru a realiza primele fotografii ale unor găuri negre masive. Acestea sunt publicate, chiar la această oră, simultan, în cadrul a 6 conferinţe de presă desfăsurate în America, Europa şi Asia. 

Vorbim despre o gaură neagră care se află la 26 de mii de ani lumină de Pământ, are 25 de milioane de kilometri şi se află în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, dar şi de o alta, dintr-o galaxie învecinată, la 53 de milioane de ani lumină, care are 36 de miliarde de kilometri.

Experţii se aşteaptă ca în imagine să se vadă siluetele găurilor negre, pentru că interiorul nu poate fi fotografiat.

Găurile negre sunt formate din cantităţi extrem de mari de materie, comprimate într-un spaţiu extrem de mic. Aceasta înseamnă că forţa gravitaţională din jurul lor este atât de mare încât absoarbe tot, inclusiv lumina. Pentru pozele publicate astăzi, oamenii de ştiinţă au combinat puterea a 8 telescoape răspândite în toată lumea, legate între ele, ce formează practic un telescop virtual de mărimea Pământului.

Studierea găurilor negre ar putea schimba cu totul ceea ce ştim despre fizică şi ne-ar putea ajuta să înţelegem originea Universului. Asta pentru că formarea găurilor negre este, practic, inversul procesului de formare a Universului. 

Mai multe articole despre:
imagini gaură neagră