MENIU

Igor Dodon: România nu are bani pentru UNIRE

Preşedintele Igor Dodon susţine că România nu are resurse financiare suficiente pentru a-şi putea asuma o eventuală Unire.

În cadrul unui interviu pentru agenţia de presă rusă TASS, oferit marţi, 31 octombrie, Igor Dodon a fost întrebat dacă ideea Unirii Republicii Moldova cu România este intens discutată la Chişinău.

Şeful statului a menţionat că subiectul respectiv este actualizat în contextul campaniei electorale, în realitate, potrivit lui, România nu are avea bani pentru Unire, notează adevărul.ro.

Totodată, Dodon a precizat că nici cetăţenii din Republica Moldova nu-şi doresc acest lucru. „Conform sondajelor, contra Unirii pledează 80% dintre cetăţenii noştri. În plus, avem problema Transnistriei şi a Găgăuziei, care în cazul dat are drept de autodeterminare”, a subliniat şeful statului.

Igor Dodon: România ar suferi de indigestie dacă va încerca să ”înghită” Republica Moldova.

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, mai declara la începutul lunii septembrie că o unire cu România nu poate fi admisă, reiterând ideea declării în afara legii a cetăţenilor care susţin lichidarea statalităţii Republicii Moldova, relatează Agora.md.

Preşedintele moldovean a afirmat că România va suferi de ”indigestie”, dacă va încerca să ”înghită” Republica Moldova. „Scenariul unei uniri înseamnă un scenariu de război civil în Republica Moldova, prea mulţi nu-şi doresc asta. Printre altele, România niciodată nu va putea înghiţi Republica Moldova. Asta va duce la indigestie pentru ei, figurat vorbind. Va duce la lichidarea statului român, pentru că mai sunt alţii care nu sunt prea bucuroşi că fac parte din România. Nu trebuie să vă jucaţi cu focul în ceea ce priveşte unirea”, a afirmat Dodon. 

Dodon: Încercările de a legifera limba română, nelegitime

Marţi, Curtea Constituţională de la Chişinău a dat aviz pozitiv pentru un proiect de lege iniţiat de PLDM care prevede înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" din Constituţia Republicii Moldova cu "limba română".

Preşedintele moldovean Igor Dodon consideră drept inadmisibile şi nelegitime încercările de a legifera limba română ca limbă oficială a Republicii Moldova şi propune organizarea unui referendum în acest sens, potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei de la Chişinău.

Şeful statului a amintit că în Constituţia ţării, în datele recensământului populaţiei, în sondajele de opinie şi în arhivele medievale a fost şi este indicată limba moldovenească drept limba istorică.

"Denumirea de limba moldovenească este încetăţenită de secole pe teritoriul ţării noastre, constituie un element fundamental al identităţii şi al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populaţiei băştinaşe a Republicii Moldova consideră că vorbeşte în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privinţă, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetăţenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească", a precizat Igor Dodon, conform mediafax.ro.