MENIU

ICCJ: Medicii din spitalele de stat - funcţionari publici. Pot fi cercetaţi pentru luare de mită

<p>ICCJ: Medicii din spitalele de stat sunt funcţionari publici, pot fi cercetaţi penal pentru mită</p>

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici. Efectul deciziei: medicii vor putea fi anchetaţi, trimişi în judecată sau condamnaţi pentru că au luat mită pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, potrivit EVZ.ro.

Judecătorii au decis că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, are calitatea de funcţionar public. Judecătorii au fost chemaţi să se pronunţe dacă medicii vor putea sau nu fi anchetaţi, trimişi în judecată sau condamnaţi pentru că au luat mită pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.

Ordonanța lui Ponta, ilegală

Decizia de astăzi a instanței supreme stabileşte că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, are calitatea de funcţionar public. Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Pe 30 septembrie, Parlamentul a aprobat o ordonanţă a Guvernului Ponta prin care medicii erau scoşi din categoria funcţionarilor publici. de aici au rezultat două interpretări: acest act normativ exonerează medicii de răspunderea penală în cazurile de luare de mită sau, medicii sunt funcționari publici şi o astfel de ordonanță nu poate anula Codul Penal.