MENIU

ÎCCJ: Guvernul și Parlamentul ar trebui să răspundă pentru incompetență

Parlamentarii şi guvernanţii ar trebui traşi la răspundere dacă sunt incompetenţi. Declaraţia îi aparţine şefei Instanţei Supreme. România este tot mai des condamnată la CEDO. De vină în peste 90% din cazuri sunt legile prost făcute, a mai spus Cristina Tarcea într-un interviu pentru Mediafax.

“Din punctul meu de vedere, ar trebui instituită o răspundere materială a legislativului și a executivului pentru incoerență, incompetență, pentru acte legislative inadecvate, pentru acte de guvernare inadecvate”, a spus Cristina Tarcea.

Afirmaţia preşedintei Instanţei Supreme vine în contextul răspunderii magistraţilor, subiect intens dezbătut în ultima perioadă.

Cristina Tarcea este de părere că dacă judecătorii şi procurorii ar avea parte de aşa ceva, atunci şi parlamentarii şi guvernanţii ar trebui să plătească pentru faptele lor.

Raluca Prună este puţin mai bândă. Ministrul Justiţiei spune că aleşii ar trebui traşi la răspudnere, doar moral.

“Să răspundem cum? Moral, pentru incompetență, doar n-o să fim trimiși în judecată pentru că nu suntem competenți. Ar fi bine ca societatea să își numească în funcțiile de conducere oameni care vin acolo pentru că au ceva de spus și de dat societății”, a spus Raluca Prună.

Culmea este că statul român primeşte palmă după palmă de la CEDO. În cele mai multe cazuri, de vină sunt chiar legile proaste, crede şefa Instanţei Supreme.

“Mai mult de 90% din cauzele pierdute în fața CEDO se datorează legislației inadecvate, proaste. Judecătorul, care are menirea de a aplica legilslația, nu de a crea, nu poate să facă altceva decât să o aplice așa cum este ea, bună sau proastă”, a mai susținut Cristina Tarcea. 

Mai multe articole despre:
parlament guvern ÎCCJ cristina tarcea