MENIU

Hidroelectrica se apără în scandalul prețurilor mari. "Este criza de energie din Europa"

<p>Prețuri mari la energie</p>

Hidroelectrica a vândut energie pe bursă la prețul pieței și nu a făcut abuz de poziție dominantă, întrucât a activat pe piață la cerința dispecerului energetic național, așa cum îi cere legea, a declarat președintele directoratului Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru.

Reacția șefului Hidroelectrica vine după ce ANRE și Consiliul Concurenței au demarat o anchetă pe bursa de energie, două dintre companii fiind suspectate că au manipulat piața prin abuz de poziție dominantă.

Potrivit informațiilor obținute de Agerpres, ar fi vorba despre cei mai mari producători de energie din țară, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, care au vândut în această perioadă energie la prețuri foarte mari.

"Am vândut energie numai la prețul pieței și în condiții concurențiale. Numai pe piața concurențială și în condiții concurențiale și transparente...Toată energia disponibilă noi am vândut-o", a susținut Agliceru.

Întrebat ce părere are despre prețurile de acum din piață, care sunt de două ori mai mari față de începutul anului, el a răspuns: "Acestea sunt prețurile pieței, nu le-am format noi. Așa s-au format, prin legea cererii și ofertei. Când a fost prețul energiei hidro un leu, n-a pus nimeni nicio întrebare. Acum, când cererea de energie e mult mai mare decât oferta, sigur că prețurile au crescut. Este un mecanism de piață. Piața a fost cea care a determinat evoluția prețurilor".

În opinia sa, o cauză a prețurilor ridicate de acum de pe bursă este criza de energie din Europa.

"Interconectarea piețelor este cu dublu sens, întotdeauna. Energia se duce de unde este mai ieftină spre locul unde este mai scumpă. Uitați-vă că în Ungaria prețul a ajuns la 300 de euro pe MWh. Criza de energie din Europa poate fi tratată ca una dintre cauze. Cererea de energie înspre Europa a fost mai mare și sigur că energia se duce de unde este mai ieftină spre zona cea mai scumpă", a completat Agliceru.

Referitor la faptul că, în această perioadă, Hidroelectrica a vândut cantități mari de energie pe Piața de Echilibrare, unde prețurile sunt și mai mari decât pe Piața pentru Ziua Următoare, Agliceru a amintit că Hidroelectrica este principalul producător de servicii de sistem din România.

"În situația în care cerința de servicii de sistem a fost mare în această perioadă, s-a cerut energie de vârf, Hidroelectrica a avut grijă să-și repare toate hidroagregatele la timp, să aibă o disponibilitate ridicată, toate să fie menținute la nivelul proiectului tehnic, a putut face față oricărei cereri a dispecerului energetic național. De altfel, această obligație ținea și de obligația oricărui producător de a participa la asigurarea siguranței sistemului energetic național. Dacă Hidroelectrica avea stricate jumătate dintre hidroagregate, credeți că sistemul ar fi fost confortabil? Nu, deloc. Atunci, ar fi fost trasă de urechi Hidroelectrica", a explicat oficialul producătorului de energie.

Conform lui Agliceru, Hidroelectrica, potrivit legii, "oră de oră, ceas de ceas, este obligată să dea disponibile, pe piață, toate capacitățile pe care le deține și sunt în rezervă caldă, care corespund din punct de vedere tehnic".

"Legislația primară ne obligă, iar Hidroelectrica îndeplinește această obligație. Am avut o disponibilitate foarte bună, este adevărat că asta este meseria noastră, să reparăm ce trebuie când trebuie, iar atunci când trebuie să producă să fie disponibilă. Și avem și acum o disponibilitate foarte bună", a adăugat Agliceru.

Întrebat dacă, în opinia sa, Hidroelectrica a făcut abuz de poziție dominantă în această perioadă, Agliceru a răspuns negativ, arătând că producătorul de energie este obligat să acționeze pe piața de echilibrare în funcție de cerințele dispecerului energetic național, indiferent care este prețul.

"(Hidroelectrica — n. r.) nu putea să facă niciun abuz de poziție dominantă, atâta timp cât tot ce a fost apelat suplimentar pe Hidroelectrica a fost apelat pe piața de echilibrare, din dispoziția dispecerului energetic național. Dacă dispecerul energetic național dă ordin de pornire, putea Hidroelectrica să spună: 'Nu vreau să pornesc în acest moment, că prețul este prea mare?' Nu putea să dea un astfel de răspuns, pentru că, tot potrivit legislației, toți operatorii se subordonează dispozițiilor dispecerului național, mai ales când este vorba de dispoziții legate de siguranța sistemului. Iar funcționarea în piața de echilibrare este strict legată de siguranța sistemului energetic național", a subliniat șeful Hidroelectrica.

El a adăugat că Hidroelectrica nu a avut în acest an un comportament diferit față de anii trecuți, când a acționat în același mod.

"Și ce-am făcut dacă am avut poziție dominantă? Ce nu trebuia să facem? Dacă dispecerul energetic național ne-a cerut să facem asta, noi ce trebuia să spunem? Că nu pornim ca să nu ne acuze ANRE că e poziție dominantă?!", a continuat Agliceru.

Acesta a precizat că nu a fost anunțat că ANRE sau Consiliul Concurenței ar urma să efectueze vreun control la Hidroelectrica.

"Noi suntem într-o situație confortabilă raportat la modul de respectare a legislației în ceea ce privește comerțul cu energie și tot ce înseamnă funcționarea operativă a capacităților de producție din Hidroelectrica", a conchis el.

Luni, reprezentanții ANRE au declarat că analizează două tranzacții suspecte încheiate pe OPCOM și, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacții, deoarece prețurile au urcat foarte mult față de luna decembrie a anului trecut.

Mai multe articole despre:
hidroelectrica