MENIU

Veste bună pentru fanii lui Haruki Murakami

Romancierul japonez Haruki Murakami a câștigat marți premiul Hans Christian Andersen pentru literatură, un prestigios premiu ce a fost primit, printre alții și de J.K. Rowling sau de Salman Rushdie, conform Agerpres.

Acest premiu, cea mai importantă distincție literară oferită de Danemarca, este însoțit de un cec în valoare de 500.000 de coroane daneze (67.000 de euro).

Juriul a salutat "melanjul savant de narațiune clasică cu elemente de pop culture, în care se fac remarcate deopotrivă elemente din cultura japoneză, un minunat realism și elemente de dezbatere filosofică" care reprezintă universul artistic al scriitorului nipon, scriitor care, de altfel, este cu regularitate citat printre favoriții la Nobel.

Întrebat despre posibilitatea de a deveni laureat al premiului Nobel pentru Literatură, Murakami a răspuns râzând: "Nu, nu vreau premii... ele înseamnă că ești terminat" ca scriitor.

Murakami, 66 de ani, ale cărui romane au fost vândute în milioane de exemplare în întreaga lume, a primit numeroase premii și distincții internaționale, printre care și premiul Franz Kafka în 2006.

Scriitorul nipon va intra în posesia premiului în septembrie 2016 la Odense, localitatea natală a lui Andersen (1805-1875).

Printre alții, premiul Andersen a fost câștigat de Paolo Coehlo în 2007, de J.K Rowling, "mama" ucenicului vrăjitor Harry Potter, în 2010, de Isabel Allende în 2012 și de Salman Rushdie în 2014.

Mai multe articole despre:
Haruki Murakami