MENIU

HARTA Ucrainei devastate la 16 zile de la declanșarea atacului Rusiei - Ce șanse are strategia invaziei lui Vladimir Putin

HARTA Ucrainei la 16 zile de la declanșarea invaziei Rusiei - Ce șanse are strategia lui Vladimir Putin

Institutul pentru studiul războiului, grup de analiză militară din SUA, a prezentat evoluția acțiunilor militare ale rușilor în Ucraina de la începutul războiului până vineri, 11 martie.

Potrivit hărții prezentate de ISW, a acțiunilor militare din Ucraina, de la regiunile separatiste și Crimeea, „deținute” deja de Rusia, în prima zi de invazie, trupele ruse erau masate în număr mare la frontierele Ucrainei. În numai 24 de ore de la declanșarea invaziei în Ucraina, în dimineața zilei de 24 februarie 2022, armata rusă avansa deja, din nord, spre capitala - Kiev până pe 25 februarie. 

În doar trei zile de la declanșarea invaziei, trupele ruse înaintaseră deja în sud, dinspre Crimeea spre Energodar pentru a prelua centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Iar pe 3 martie au bombardat-o, declanșând și un incendiu ce a generat pericol maxim de explozie. În final, incendiul a fost stins, iar angajații centralei sunt sub comanda rușilor. Și tot pe 3 martie, rușii au făcut cea mai mare cucerire - au capturat orașul Herson, din sud.

În același timp, rușii s-au blocat la Harkov, pentru a ocupa definitiv al doilea oraș ca mărime din Ucraina, aflat în nord-est.

Trupele rusești au înaintat lent în sud, în jurul Mikolaiv și Zaporojie dar și în est, în jurul regiunilor separatiste proruse Donețk și Lugansk.

Potrivit analizei Institutului pentru Studiul Războiului, forțele ucrainene au șanse foarte mari de a rezista la Kiev în fața încercuirii forțate a rușilor. Operațiunile ofensive ale Rusiei sunt episodice, limitate și în mare parte nereușite în jurul Kievului. Acestea confirmă evaluările repetate ale Statului Major ucrainean conform cărora Rusia nu ar avea o capacitate nsemnată de luptă în jurul capitalei pentru o ofensivă majoră.

Este foarte probabil ca Rusia să atace mai mult în sud și în est și se regrupează pentru noi atacuri în următoarele zile, deși, se arată în analiza Institutului, eficiența armatei ruse pare să fie extrem de scăzută.

TABLOUL ultimelor mutări pe frontul din Ucraina a forțelor ruse, în ultimele 24 de ore

În ultima zi, operațiunile trupelor ruse în jurul capitalei Ucrainei au rămas în mare parte blocate. Bilanțul de război al ultimelor 24 de ore arată că ucrainenii au avariat grav o unitate de blindate rusești la est de Kiev, încetinind avansarea dinspre est a rușilor dar și eforturile de a încercui capitala.

Forțele ruse presează în continuare orașul Cernihiv pentru a-l ocupa și încearcă să preia liniile de comunicație terestre de la Sumy, până în estul capitalei, deținute încă de ucraineni.

Potrivit Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), este din ce în ce mai puțin probabilă o nouă invazie rusă din vestul Belarus.

În același timp, forțele ruse sunt blocate cu blocada și bombardarea concomitentă a orașului Mariupol, din sud-estul Ucrainei, în regiunea Donețk.

În acest moment, armata rusă nu a reușit nici ocolirea orașului-port Mikolaiv din sudul Ucrainei.

Iar forțele aeriene ucrainene și operațiunile de apărare aeriană reușesc să dea lovituri importante armatei ruse, blindatele lor fiind expuse atacurilor aeriene și artileriei ucrainenilor, se mai arată în analiza ISW.