MENIU

Hainele inteligente ne vor spune cum stăm cu sănătatea

În viitor ne vom îmbrăca cu haine inteligente, care ne vor spune cum stăm cu sănătatea şi care se vor curăţa singure. Sunt doar câteva dintre inovaţiile la care lucrează cercetătorii în domeniul fibrelor textile.

Cercetătorii de la Facultatea de ştiinţe şi de la Centrul de optică, fotonică şi laser din cadrul Universităţii Laval din Quebec au creat o serie de fibre textile suprapunând mai multe straturi fine de cupru, polimeri, sticlă şi argint. Hainele realizate din aceste fibre inteligente vor putea "să capteze diverse tipuri de informaţii", precum concentraţia de glucoză din sânge şi activitatea cerebrală şi să analizeze "mişcările şi coordonatele spaţiale", au explicat experţii.

Potrivit acestora, pijamalele şi cămăşile viitorului, de exemplu, vor putea să prevină persoanele care le poartă despre iminenţa producerii unui accident cardiovascular şi să alerteze serviciile de urgenţe în timp real.

Fibrele textile smart vor juca şi rolul de GPS, urmând ca cei care poartă asemenea haine să poată fi localizaţi foarte repede graţie acestor articole vestimentare "căptuşite" cu senzori.

Detalii aflaţi din Gadget Show, emisiunea TV realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV. Înregistrarea video, care cuprinde şi alte ştiri interesante din lumea IT/&C o vedeţi pe GadgetReport.ro