MENIU

Guvernul turc continuă demiterile în masă. Reprezentanții elitei sunt îndepărtați forțat din funcții

Vineri, guvernul turc a destituit mai mult de 7.000 de funcționari publici și universitari, în ajunul împlinirii unui an de la tentativa de lovitură de stat de anul trecut, informează agenția de presă Reuters.

Ultimul decret face parte dintr-o represiune declanșată de lovitura de stat nereușită, despre care simpatizanții președintelui Erdogan spun că a fost organizată de clericul islamic Fethullah Gulen, un fost aliat al președintelui Tayyip Erdogan, acum exilat în SUA. Gulen neagă acuzațiile.

În total, Turcia a demis sau suspendat peste 150.000 de funcționari și a arestat circa 50.000 de persoane din cadrul militar, al poliției, al justiției, al mediului academic și al altor sectoare de elită.

Ultimul decret a suspendat din funcție 2.303 de polițiști, inclusiv de grad superior, alături de 302 de cadre universitare din universități din întreaga țară. De asemenea, prin acest decret, li s-a retras rangul și gradele unui număr de 342 de ofițeri în retragere și soldați.

Mai mult de 240 de persoane, majoritatea civili, au fost uciși în iulie anul trecut, când militari rebeli au încercat să răstoarne guvernul lui Erdogan.