MENIU

Guvernul de la Madrid suspendă autonomia Cataloniei

Guvernul spaniol, reuniune privind suspendarea autonomiei Cataloniei

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă, după ședința de guvern, că s-a decis activarea articolului 155 din Constituție în cazul Cataloniei. Acesta prevede că guvernul central poate impune controlul direct în situaţii de criză preluând puterile delegate ale unei regiuni.

Potrivit anunțului făcut de premierul Spaniei, guvernul regional din Catalonia este suspendat, președintele regiunii autonome, Carles Puigdemont, este destituit.

Urmează ca în șase luni să fie organizate alegeri parlamentare regionale.

Guvernul de la Madrid a decis să activeze articolul 155 din Constituţie pentru suspendarea autonomiei Cataloniei. Oficialii au precizat că regiunea nu şi-a respectat obligaţiile impuse de Constituţie şi de alte legi şi că acţiunile liderilor săi subminează interesul general al Spaniei.

"Catalonia este și va fi o parte esențială a Spaniei", afirmă regele Felipe al VI-lea

Spania avertizase că va declanșa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenințat că parlamentul regional ar putea să voteze o declarație oficială de independență dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri, menționează Reuters.

Catalonia nu și-a declarat independența, dar o va face totuși, dacă Madridul își continuă "represiunea", în special prin suspendarea autonomiei, a avertizat joi liderul separatist catalan, scrie agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
Spania autonomie Catalonia