MENIU

Guvernul Orban, somat de elevi pentru decontarea navetei

Elevi

Elevii explică Guvernului că planul anunțat pentru decontarea navetei este GREșȘT. Asociația Elevilor din Constanța (AEC) cere Guvernului să facă public proiectul de lege privind abrogarea OUG 51/2019, care face imposibilă decontarea navetei elevilor, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă. Cererea elevilor vine după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că măsurile vor fi luate săptămâna viitoare, marți, prin asumarea răspunderii la ședința de Guvern.

Reprezentanții elevilor consideră că abrogarea Ordonanței de Guvern, anunțată de premierul Ludovic Orban, nu va rezolva problema și că soluția ar fi respingerea ordonanței.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) cere Guvernului să facă public proiectul de lege privind abrogarea OUG 51/2019, care face imposibilă decontarea navetei elevilor, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă. Cererea elevilor vine după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că măsurile vor fi luate marți, prin asumarea răspunderii la următoarea ședință de Guvern. 

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Guvernului României să facă public proiectul de lege privind presupusa „abrogare” a OUG nr. 51/2019, având în vedere posibilitatea unei erori majore, ce ține atât de termenii utilizați în comunicarea publică, cât și de faptul că această măsură nu poate rezolva problemele privind transportul elevilor fără măsuri adiacente”, transmit reprezentanții AEC într-un comunicat remis sâmbătă.

„Referitor la recentele afirmații din spațiul public din partea membrilor Guvernului României, privind angajarea răspunderii asupra Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019, facem următoarele precizări:

OUG nr. 51/2019 NU blochează decontarea navetei elevilor, ci acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean”, atrag atenția elevii.

Elevii au un nou mesaj pentru Monica Anisie. Ei cer implicarea urgentă a ministrului Educației în rezolvarea decontării navetei:

„Totuși, deși a trecut aproape o lună de când ministrul educației, Cristina-Monica Anisie, ocupă această funcție, nici până astăzi nu s-a inițiat un proiect de abrogare a acestei hotărâri, deși în spațiul public aceasta afirmă că problema transportului elevilor e rezolvată. Nimic mai fals!

Solicităm doamnei ministru să înceapă demararea de măsuri reale pentru rezolvarea problemei decontării navetei elevilor”, mai transmit cei din AEC.

„Săptămâna aceasta se vehiculează angajarea răspunderii de către Guvern pentru „abrogarea” OUG nr. 51/2019, sub același pretext: „problema transportului elevilor va fi rezolvată”. Ne exprimăm, pe această cale, îngrijorarea față de o posibilă soluție falsă. Mai mult, având în vedere termenii utilizați în comunicarea publică de către reprezentanții Guvernului, punând în discuție „abrogarea” OUG nr. 51/2019, menționăm că aceasta reprezintă o eroare, întrucât, conform Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă, normele de modificare ale unei legi, precum OUG 51/2019, nu pot fi abrogate. Soluția juridică ar fi respingerea ordonanței, astfel încât efectele ei să fie anulate. Un ultim aspect ar fi riscul la care este supusă această acțiune, transportul elevilor fiind amestecat cu discuțiile în contextul legilor justiției și alte teme controversate. Astfel, în contextul depunerii unei moțiuni de cenzură din motive ce nu țin de problematica transportului elevilor, aceștia pot fi victimele jocurilor politice”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

Ce prevede planul anunțat de Guvernul Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că Guvernul a avut în primă lectură măsurile pentru modificarea Legilor Justiției și pe abrogarea OUG 51, care bloca decontarea navetei școlare, și că măsurile urmează să fie luate de Guvern, prin asumarea răspunderii la următoarea ședință a Executivului, care va avea loc marți.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Executivului, a anunțat, vineri seară, că „al doilea proiect de lege pentru care guvernul urmează să își angajeze răspunderea este cel legat de modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, respectiv abrogarea prevederilor Ordonanței 51 care, în acest moment, a aruncat în aer transportul rutier de persoane, transportul interjudețean, acesta fiind scos din zona serviciilor publice și considerat serviciu comercial în zonele unde rata de rentabilitate a acestui serviciu nu este asigurată, evident aceste zone au rămas fără un serviciu social important, mai ales pentru transportul școlar, și avem situații întâlnite în multe zone din țară în care, în acest moment, transportul şcolar al elevilor nu poate fi organizat. Având în vedere numeroasele incidente survenite ca urmare a acestor prevederi și în condițiile în care elevii în acest moment, care trebuie să efectueze deplasări interjudeţene pentru a merge la școală, expunându-se unor riscuri sociale crescute - și nu aș vrea să fac referire la tragedii recente survenite ca urmare a acestui fapt - se impune adoptarea acestui proiect de lege în regim de urgență prin angajarea răspunderii guvernului, tocmai pentru a da posibilitatea Consiliilor Județene, autorităților locale ca până la 31 decembrie 2020 să organizeze licitațiile pentru transportul şcolar al elevilor, acesta fiind din nou considerat un serviciu public al autorităţilor locale, din această categorie de servicii prestate de către autorităţile locale”.