MENIU

Guvernul Orban, în vizorul Avocatului Poporului. Ce OUG vor fi atacate la Curtea Constituțională

Cel puțin două ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul Orban vor fi atacate la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului. Este vorba de cea pe sănătate și de cea privind organizarea alegerilor anticipate. Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că le va lua la rând și că nu va face o sesizare ”în bloc” a CCR, pe toate cele 25 de OUG-uri adoptate de primul Cabinet Orban în ultima ședință:

 

Renate Weber, avocatul Poporului, a declarat, că sesizarea la Curtea Constituțională a OUG pe sănătate este pregătită și că va fi înaintată la începutul săptămânii viitoare. 

De asemenea, Avocatul Poporului ar putea decide săptămâna viitoare dacă va sesiza sau nu Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate, a declarat, sâmbătă, la RFI, Renate Weber.

„Am primit și din partea Asociației Elevilor, în legătură cu statutul cadrelor didactice. Avem mai multe. E și OUG privind serviciile de sănătate, deci avem mai multe în analiză (...). Săptămâna viitoare vom decide”, a declarat Avocatul Poporului.

Ordonanța de Urgență pe sănătate prevede că pacientii cu boli cronice - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA - dar și cei care reprezintă urgențe medicale, vor putea fi tratați și în spitalele private. OUG care dă acces spitalelor private la banii publici a fost publicată miercuri seara în Monitorul Oficial.

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că nu va face o sesizare ”în bloc” a CCR, pe toate cele 25 de OUG-uri adoptate recent de Guvernul Orban:

„Din perspectiva noastră, există eventuale probleme cu toate Ordonanțele de Urgență sau cu fiecare în parte, mai bine spus, în sensul în care noi evident le analizăm și în funcție de ce rezultă din analiza noastră, decidem dacă sesizăm sau nu CCR. Adică nu vom face o sesizare în bloc pe toate cele 25 sau mă rog, câte rămân să fie publicate în Monitorul Oficial, dar pe măsură ce ele apar în Monitorul Oficial, intră în analiza noastră”, a explicat Renate Weber.