MENIU

Guvernul nu renunță la modificarea "abuzului în serviciu". Marți e gata un nou proiect

Guvernul Grindeanu nu renunţă la modificarea definiţiei abuzului în serviciu din Codul Penal. Cel puțin asta a declarat luni seara ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-o emisiune TV.

Guvernul Grindeanu nu renunţă la modificarea definiţiei abuzului în serviciu din Codul Penal, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională.

Ministrul Justiţiei a anunţat luni seama că marţi va fi gata un nou proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

"Eu astazi discutam cu colegii mei proiectul de lege pe care maine il trimitem la Guvern, pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, in acord cu deciziile CCR. Va rog sa facem deosebire intre obligatia pe care legiuitorul o are de a modifica legislatia in acord cu deciziilor CCR si obligatia de transpune in legislatia nationala o directiva europeană. Cand e vorba de deciziile CCR, nu ai nicio marja. Cand e vorba de o directiva europeana, ai o marja de apreciere în acord cu specificul national. Prin urmare, avem in acel proiect de lege si propunerea de modificare a abuzului in serviciu si nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim. Decizia CCR nu se referă la un prag. Îi laşi şi judecatorului libertatea de a decide că o faptă de abuz este infractiune sau nu", a declarat Tudorel Toader, potrivit stiripesurse.ro.

Recent, Tudorel Toader a luat apărarea fostului ministru al Justiției, precizând că OUG 13 nu a fost o problemă în sine, greșeala fiind una de procedură, mai exact când şi cum a fost adoptată.

"Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc", a spus ministrul la Bruxelles.

Toader a mai explicat că ordonanţa în sine "nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc", menţionând că Guvernul a lăsat un termen de zece zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei.

Tudorel Toader: Nu primesc ordine de la nimeni, mi s-au dat garanţii de independenţă