MENIU

Guvernul intră în concurență cu băncile: va deschide Contul Junior. Bani de la stat pentru copii

Guvernul va intra în concurență cu băncile: va introduce Contul Junior. Vor fi deschise automat conturi de economii la Trezorerie pentru peste 4 milioane de copii, iar statul va acorda anual o primă de 600 de lei la depuneri!

Guvernul va deschide automat, la Trezorerie, conturi de economii pentru toți tinerii români cu vârsta sub 18 ani, urmând ca, dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an, statul să acorde o primă de 600 de lei, conform planului pregătit la nivel guvernamental, scrie Profit.ro.

Veniturile din dobândă, de 3% pe an, și din primă vor fi scutite de impozit. Banii vor putea fi retrași atunci când copilul împlinește vârsta de 18 ani sau înainte de termen în cazul unor probleme grave de sănătate ori a decesului minorului. Pentru copii instiutuționalizați, statul va fi cel care va asigura depunerea minimă de 1.200 de lei anual.

Acest lucru înseamnă că la suma de 1200 de lei/an depuşi de părinţi în contul copilului, la o perioadă de contribuţie de 18 ani, suma finală va fi de 33.372 de lei, potrivit unui calcul făcut de e-juridic.manager.ro.

Suma poate varia în funcţie de anii în care părinţii au contribuit cu suma minimă de 1200 de lei, necesară pentru a obţine cei 600 de lei de la stat, la care se adaugă şi dobanda de 3% pentru suma integrală obtinută la final de an. 

Conform planului pregătit, depuneri în aceste conturi vor putea fi efectuate începând din decembrie 2018, însă pentru anul 2018 nu va fi acordată o primă, banii urmând să beneficieze doar de dobânda de 3%. Primul an pentru care va fi acordată prima de 600 de lei este 2019.

Dacă NU retragi banii la 18 ani, pierzi prima şi dobânzile

Sumele pot fi retrase mai devreme doar în cazul în care apar situaţii excepţionale, cum ar fi cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia şi în cazul decesului, se arată la alin. (5) al art. 2 din Ordonanţă.

În aceste situaţii, prima de stat se acordă pentru anii în care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul în care a intervenit situaţia excepţională şi dobânda aferentă.

„La împlinirea vârstei de 18 ani şi în situaţiile excepţionale prevăzute la alin (5), titularului contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate afectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retagerea sumelor din cont, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program”, se arată la alin. (8) şi (9).

Pe de altă parte, proiectul de ordonanţă prevede că prima de stat, calculată pentru toţi anii în care s-au făcut depuneri, plus dobânda, se va plăti în termen de 15 zile de la scadenţa depozitului.

Mai multe articole despre:
guvern cont trezorerie contul junior