MENIU

Guvernul deschide robinetul cu bani pentru baronii din teritoriu

Nu este prima dată când Guvernul controlat de PSD apelează la acest instrument de șantaj și motivare

Guvernarea PSD-ALDE aplică din nou rețeta de succes pentru asigurarea susținerii din teritoriu: se dau bani către baronii locali. Potrivit unei OUG discutate în ultima ședință de Guvern, primăriile pot solicita împrumuturi de la centru în limita sumei de 800 milioane lei. 

Guvernul României dă o mână de ajutor leadershipului PSD pentru câștigarea benevolenței din partea baronilor locali, prin deschiderea robinetului din Programul Național de Dezvoltare Locală - celebrul PNDL.

Se apropie Comitetul Executiv al PSD unde urmează să fie discutate mai multe teme sensibile, între care și scrisoarea contondentă adresată de Ecaterina Andronescu președintelui Liviu Dragnea.

Nu este prima dată când Guvernul controlat de PSD apelează la acest instrument de șantaj și motivare în teritoriu (PNDL-ul fiind instrumentat tocmai de Dragnea când era ministru al Dezvoltării), în momente critice pentru conducerea partidului.

"Avem pe ordinea de zi o Ordonanță prin care sprijinim autoritățile publice locale să realizeze proiecte finanțate prin fondurile europene. Prin acest mecanism de sprijin, unitățile administrației publice locale pot accesa împrumuturi din veniturile din privatizare înregistrate la trezorerie în limita sumei de 800 mil. lei", a declarat premierul Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Vor beneficia de aceste fonduri pentru asigurarea de prefinanțări, cofinanțarea proiectelor dn fonduri externe neramburabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

"Răspundem în acest fel Asociației municipiilor din România și stimulăm atragerea de fonduri europene pentru realizarea proiectelor locale de infrastructură de care au nevoie românii în situația actuală", a mai spus premierul.

Potrivit actului normativ, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice notifică unitățile administrativ-teritoriale cu privire la posibilitatea de a depune solicitări de finanțare pentru obiective de investiții care să se încadreze în domeniile specifice prevăzute în lege.

Guvernul a anunțat că se află pe ordinea de zi de joi 23 august un PROIECT DE ORDONANŢĂ privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a.

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/08/OG-2.pdf

Se mai discută tot azi un PROIECT DE LEGE pentru completarea articolului 5 din Ordonanţa Guvernului nr.80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/08/LG-2.pdf

Viorica Dăncilă cere convocarea CSAT

De pe scaunulul de premier, Viorica Dăncilă a anunţat Comisia Europeană imediat după protestul din 10 august că România e scena unei încercări violente şi nedemocratice de schimbare a Executivului.

Dăncilă îl acuza în scrisoare, pe președintele Klaus Iohannis, că nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale de mediator și că, mai mult, a făcut apel la continuarea protestelor.

Șefa Guvernului le-a transmis preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene că, din punctul său de vedere, este vorba despre încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim, care pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate.

Comisia Europeană a confirmat pentru Realitatea TV că a primit scrisoarea trimisă de premierul Viorica Dăncilă şi că va răspunde în timp util.

Mai multe articole despre:
Programul naţional de dezvoltare locală PNDL