MENIU

Guvernul blochează angajările în administrația centrală până la sfârșitul anului. Posturi auditate

Guvernul blochează angajările în administrația centrală până la sfârșitul anului! În ședința de joi a fost aprobată ordonanța de urgență pregătită de Ministerul Dezvoltării Regionale în acest sens. Prim-ministrul Mihai Tudose a spus că "nu mai vrea purtători de ştampile".

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, la începutul ședinței Executivului, că ordonanța referitoare la blocările de angajări în sistemul bugetar are în vedere un inventar ''foarte clar al celor care lucrează la stat''.

"Nu dăm pe nimeni afară, pur și simplu se blochează angajările și încercăm și vom reuși să eficientizăm actul administrativ, dacă este vorba de reorganizare, de descentralizare", a spus Tudose.

El a afirmat că aparatul birocratic este din ce în ce mai mare și sunt cereri de angajare a sute de oameni, "purtători de ștampilă, de semnătură".

"A devenit aparatul birocratic din ce în ce mai mare și se angajează în fiecare zi, sunt cereri de sute și sute de oameni, mii de oameni, purtători de ștampilă, de semnătură, de program pe ușă. Repet, nu dăm pe nimeni afară, dar va fi un inventar foarte clar al celor care funcționează, lucrează astăzi la stat, ar trebui să lucreze și la stat și pentru stat și pentru cetățeni și vom eficientiza actul lor administrativ și practic eficiența structurilor pe care le reprezintă", a mai spus Tudose.

Funcţiile din adminstraţia centrală, auditate 

Concret, fiecare Minister va trebui să facă un inventar al propriilor angajaţi, iar angajările care vor fi făcute vor fi doar cele pentru care concursurile au fost deja publicate în Monitorul Oficial. Astfel, toate posturile din administrația publică centrală vor fi auditate până la sfârșitul acestui an de un comitet interministerial, până atunci urmând să fie suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, potrivit unei ordonanțe adoptată joi de Guvern.

"Rolul acestui comitet interministerial este să analizeze cum sunt organizate instituțiile și funcțiile din autoritățile și instituțiile publice din administrația publică centrală și să propună măsuri pentru eficientizarea managementului în resursele umane. Analiza va viza ministerele, instituții centrale subordonate Guvernului sau ministerelor, inclusiv servicii publice deconcentrate ale acestora și instituțiile prefectului", precizează un comunicat al Executivului transmis AGERPRES.

Gușă: Blocarea angajărilor la stat, un prim pas. Trebuie dublată de încurajarea mediului privat

Comitetul interministerial va elabora un raport cu recomandări referitoare la organizarea instituțională și a resurselor umane din administrația publică centrală, care va fi prezentat Guvernului.

Acest comitet interministerial va fi coordonat de prim-ministru și din el vor face parte secretarul general al Guvernului, reprezentanți ai Ministerelor Finanțelor, Muncii și Justiției Sociale, Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Guvernul mai precizează că, pentru realizarea acestui proces de analiză și pentru pregătirea aplicării măsurilor de reformă, de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență până la 31 decembrie 2017, va fi suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, inclusiv procedurile demarate în vederea ocupării posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice.

Această prevedere nu se aplică unităților sanitare publice și instituțiilor din învățământul de stat.

De asemenea, Guvernul va putea aproba, prin memorandum, organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor, cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget.

Executivul precizează că "acest audit al personalului din administrația centrală este unul dintre pilonii Planului de raționalizare a cheltuielilor publice".