MENIU

Ebola, ARMĂ în mâna teroriştilor. Virusul se poate extinde în Europa

Epidemia de febră hemoragică cauzată de virusul Ebola ar putea ajunge până pe 24 octombrie în Franţa şi Marea Britanie, au declarat experţi, citaţi de cotidianul britanic The Independent, în pagina electronică.

Potrivit experţilor, care au analizat harta răspândirii acestui virus şi datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de apariţie a virusului Ebola în Franţa până la 24 octombrie este estimată la 75 la sută, iar în cazul Marii Britanii - la 50 la sută.

De asemenea, există un risc (de 40 la sută) că virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat iniţial în revista PLoS Current Outbreaks, informează Mediafax.

"Nu există o listă exactă (a ţărilor care sunt vizate de riscul de răspândire a virusului), este vorba de o probabilitate", a declarat Alex Vespignani, expert în antropologie biologică la Universitatea din Boston. El a apreciat că "traficul aerian este un catalizator pentru răspândirea epidemiei".

Gruparea Stat Islamic sau alte organizaţii teroriste ar putea folosi Ebola ca armă biologică, folosind oameni infectaţi care să disemineze virusul prin intermediul sistemului internaţional de transport aerian, a afirmat un expert american pe probleme de securitate naţională.

"Individul expus la virusul Ebola ar fi purtătorul", a declarat pentru FORBES, căpitanul Al Shimkus, profesor de Afaceri de Securitate Naţională la Naval War College din Statele Unite. "În contextul activităţii teroriste, nu este prea sofisticat să se ajungă la următorul pas, pentru a folosi oameni ca purtători" ai virusului, a explicat profesorul, care predă un curs privind războaiele chimice şi biologice.

Shimkus a precizat că gruparea Stat Islamic ar putea trimite câţiva agenţi în regiunea din Africa de Vest afectată de epidemia de Ebola, pentru a se expune intenţionat la virus, după care aceştia ar putea interacţiona cu cât mai multe persoane din ţara vizată.

Mai multe articole despre:
ebola arma biologica