MENIU

GRIPA AVIARĂ SE EXTINDE

Au fost descoperite cazuri în Dâmboviţa şi Buzău

Încă două judeţe se confruntă cu gripa aviară, Dâmboviţa şi Buzău . În localitatea dâmboviţeană Morteni deja a început sacrificarea păsărilor domestice, iar în oraşul Buzău este alertă maximă după ce virusul a fost depistat la o pasăre care a murit chiar în centrul oraşului.

Este vorba de o gâscă sălbatică găsită moartă în curtea Camerei de Conturi. Rezultatele primelor teste au fost negative, dar după ce probele au fost repetate în Laboratorul de referinţă din Capitală, s-a descoperit că era vorba de virusul H5.

Autorităţile au instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul municipiului Buzău. Totodată au fost interzise târgurile, pieţele, expoziţiile şi alte aglomerări de orice fel de păsări. 30 de experţi se vor reuni, începând de luni, la Geneva, pentru a pune la punct un plan de reacţie rapidă în cazul unei pandemii de gripă aviară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că protocolul este necesar pentru situaţia în care virusul H5N1 ar suferi mutaţii şi s-ar transmite şi de la om la om.
Mai multe articole despre:
gripă aviară Buzău Dâmboviţa