MENIU

Viorica Dăncilă cere ajutorul serviciilor în scandalul Complexului Energetic Oltenia

Scandalul de la Complexul nergetic Oltenia se lasă cu urmări! Mai exact, premierul Dăncilă își trimite Corpul de Control la CE Oltenia pentru un control la sânge! Au fost sesizate organele de urmărire penală.

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat intervenţia instituţiilor din domeniul securităţii naţionale în situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, care riscă să afecteze securitatea energetică a României. Dăncilă suspectează o operaţiune speculativă.

"Mi s-a adus la cunostinta ieri, cu nepermisa si suspecta intaziere, situatia de la Complexul Energetic Oltenia. Am cerut ministrului Energiei sa mearga la Targu Jiu. Am cerut sa se convoace grupul de lucru interministerial pentru siguranta energetica. Am solicitat tuturor struturilor de siguranta nationala informatii despre aceasta situatie extrem de grava si verificarea celor aparute in spatiul public privind achizitii de energeie din alte tari la preturi foarte mari, pentru a afla daca exista o legatura intre acest blocaj si dorinta unora de a face speculatii. Nimeni nu se poate juca cu siguranţa energetică a României", a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern de joi, 17 ianuarie.

Am convocat o intalnire de urgenta si am analizat ce masuri pot fi luate pentru CEO sa-si reia activitatea. Ne preocupa situatia de la CE Oltenia. 

Masuri:

- sa fie prezentata situatia stocurilor de carbune

- sa-mi fie prezentata situatia salariilor minerilor

- Corpul de control sa inceapa activitatea 

- se convoaca de urgenta grupul de lucru în domeniul energetic

- verificarea informatiilor apărute în spațiul public cu privire la achiziția de energie la prețuri mai mari din alte țări

- vom lua deciziile care se impun, astfel să nu fie afectată siguranța energetică națională.

 

Corpul de control al primului-ministru a mai efectuat acțiuni de control ce au vizat alte obiective:

- încheierea de către societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a unui contract de transfer al activului Unității Miniere de Carieră Berbești către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea;

- preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societății Termoelectrica S.A. față de societatea Complex Energetic Oltenia S.A;

- respectarea de către societatea Complex Energetic Oltenia S.A. a prevederilor legale cu privire la angajarea și plata cheltuielilor de sponsorizare și a altor cheltuieli de finanțare a unor activități sportive.

Dintre acestea, în anul 2018, au fost finalizate două acțiuni de control ce au vizat primele două obiective enunțate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituțiilor abilitate.

Totodată, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări și măsuri potrivit competențelor.