MENIU

Greşeală în diagnosticarea cancerului. Poate conduce la un tratament greșit

<p>Testări gratuite pentru depistarea infecției cu HIV și cu virusurile hepatice B și C</p>

Pentru o mare parte a pacienților bolnavi de cancer, recurgerea doar la secvențierea genetică a unei tumori ca metodă de diagnosticare poate conduce la un tratament greșit, au anunțat cercetătorii americani într-un studiu publicat în revista Science Translational Medicine, scrie agenția Xinhua.

Rezultatele studiului au arătat că nu toate modificările genetice identificate într-un cancer au legătură cu această maladie, scrie Agerpres.

Cercetătorii au explicat că unele dintre aceste modificări sunt așa-numitele mutații germline, moștenite genetic și aflate în țesuturile normale, diferind de la persoană la persoană.

Prin urmare, medicii ar trebui să compare secvența genetică a tumorii unui individ și cea a celulelor sale normale, în scopul de a ști ce modificări sunt mai susceptibile de a fi legate de cancer și care tratamente sunt mai indicate, au precizat aceștia.

"Spitalele și companiile au început să secvențieze tot mai mult tumorile pacienților în încercarea de a personaliza terapia", a declarat Victor Velculescu, profesor la Johns Hopkins University School of Medicine care a condus studiul.

"Cu toate acestea, mulți nu secvențiază și țesutul normal al fiecărei persoane pentru a decela modificările care nu sunt legate de cancer și a înțelege cu adevărat ceea ce se întâmplă în tumoră", a spus Velculescu, citat de Xinhua.

Conform cercetătorilor, informații genetice inexacte pot duce la reacții adverse grave rezultate din terapii inadecvate, la absența terapiilor țintite și la creșterea costurilor de îngrijire a pacienților din cauza utilizării unor medicamente prescrise în mod greșit.

Mai multe articole despre:
cancer diagnostic tratament gresit