MENIU

Grecia, cu pistolul la tâmplă. Eurogrupul se reunește sâmbătă, înainte de summitul UE

Grecia, cu pistoul la tâmplă
Pregătit pentru ședința de guvern

Grecia este somată să prezinte un plan detaliat de reforme în cursul zilei de joi, 9 iulie, după ce a întârziat nejustificat cu primele propuneri după referendum și ulterior a anunțat că vrea o soluție de finanțare din fondul de urgență al UE, European Stability Mecanism, pe o perioadă de 3 ani.

Liderii celor 28 de state ale Uniunii Europene se vor reuni duminică la Bruxelles într-un summit extraordinar pentru a lua o decizie finală cu privire la soarta Greciei. Este ultima șansă pentru salvarea celei mai îndatorate țări din Europa care a respins recent prin referendum oferta de acord venită din partea creditorilor CE-FMI-BCE.

UPDATE 16.30: FMI exclude varianta unei scutiri parțiale din datoria Greciei, cu toate că un raport recent al instituției sugera acest lucru. Economistul șef al FMI, Olivier Blanchard, a declarat joi, în cadrul unei conferințe, că nici țări mult mai sărace decât Grecia nu au beneficiat de un astfel de beneficiu.

UPDATE 15.30: Guvernul de la Atena se reunește la această oră pentru a lua decizia finală pe planul de reforme. Fotografii l-au surprins pe ministrul de Finanțe al Greciei ajungând la ședința de Guvern (foto The Guardian):

UPDATE 15.30: Cancelarul german Angela Merkel, aflată la Sarajevo, a declarat pentru Reuters că este exclusă varianta restructurării datoriei Greciei. "Ce am spus ieri e valabil și azi: nu sunt de acord să tăiem din datoriile Greciei", a spus Merkel.

UPDATE 14.20: Miniștrii de Finanțe din zona euro se vor reuni cu o zi înainte de summitul extraordinar al UE pe tema Greciei pentru a analiza detaliile tehnice ale ofertei venite de la Atena. Ședința e programată sâmbătă la ora 16.00 ora României.

UPDATE 13.20: Donald Tusk, președintele Consiliului European, a vorbit joi dimineață la telefon cu premierul grec Alexis Tsipras, însă nu a oferit detalii despre convorbire deoarece Tsipras i-a cerut să fie discret, informează BBC. Tusk s-a arătat încrezător în ajungerea la un compromis cu Grecia.

UPDATE 12.00 Șeful Băncii Centrale Europene a declarat jurnaliștilor italieni de la Corriere della Sera că s-a ajuns în momentul de față la o situație complicată în problema Greciei.

"De data asta chiar e dificil", a răspuns Mario Draghi unei întrebări referitoare la șansele de a închide dosarul Greciei, scrie Bloomberg. BCE a decis miercuri să prelungească linia de finanțare de urgență pentru băncile din Grecia și se va reuni luni, după summitul UE, într-o nouă ședință pentru a discuta ce urmează să facă. 

UPDATE 11.30: Grecia este încrezătoare că poate încheia un acord cu creditorii internaţionali care să fie aprobat de parlament, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Gabriel Sakelaridis, relatează Reuters.

"Sunt sigur că acordul va trece de grupul parlamentar al partidului Syriza şi de coaliţia de guvernare", a declarat oficialul grec, potrivit Agerpres. "Guvernul face totul pentru a ajunge la un acord imediat şi pentru a pune capăt acestei serii de incertitudini", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limită până joi să prezinte un program de reforme în schimbul unor noi ajutoare, care, dacă va fi pe placul partenerilor europeni, va permite Greciei să beneficieze de noi fonduri şi să evite astfel ieşirea din zona euro.

UPDATE 11.30 Grecia pregăteşte un pachet de reforme în valoare de 12 miliarde de euro

Grecia pregăteşte un pachet de reforme în valoare de 12 miliarde de euro pe o perioadă de doi ani, dorind să pună capăt recesiunii, după mai multe luni de negocieri fără succes cu creditorii internaţionali, potrivit unui articol publicat joi în cotidianul elen Kathimerini, preluat de Agerpres.

Potrivit Kathimerini, în loc de o creştere de 0,5% preconizată anterior pentru acest an, după mai multe luni de incertitudini şi două săptămâni de restricţii asupra mişcărilor de capital, economia Greciei ar urma să înregistreze o recesiune de aproximativ 3%, conform celor mai recente estimări.

'Se preconizează că măsuri în valoare de 8 miliarde de euro pe care Grecia le-a prezentat pentru 2015 şi 2016 să fie majorate cu 2 miliarde de euro anual, ceea ce va duce totalul la 12 miliarde de euro', susţine Kathimerini.

Grecia tocmai a ieşit anul trecut dintr-o recesiune gravă care i-a redus cu un sfert Produsul Intern Brut, pe o perioadă de şase ani, şi a lăsat 25% din forţa de muncă în şomaj.

Potrivit publicaţiei Naftemporiki, susţine că pachetul de reforme include:

- majorarea taxelor pentru companii până la 28%, de la 26%;

- creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată pentru produsele de lux până la 13%, de la 10%;

- majorarea TVA pentru alimentele procesate, restaurante, servicii de transport şi unele servicii de sănătate oferite de sectorul privat până la 23%, de la 13% în prezent;

- o creştere a TVA-ului pentru hoteluri până la 13%, de la 6,5% în prezent.

În schimb, articolul din Naftemporiki precizează că insulele greceşti vor acorda în continuare reducerile de taxe pe care creditorii internaţionali doreau să le elimine. Naftemporiki estimează că întregul pachet are o valoare de 10-12 miliarde de euro.

UPDATE 10.00: Băncile greceşti au suficiente lichidităţi până luni, după summitul UE

Băncile greceşti au suficiente lichidităţi în bancomate pentru a deservi populaţia, până luni, a declarat, joi, şeful Asociaţiei Băncilor Greceşti, Louka Katseli, informează Reuters.

Băncile greceşti au suficiente lichidităţi în bancomate pentru a deservi populaţia, până luni, a declarat, joi, şeful Asociaţiei Băncilor Greceşti, Louka Katseli, informează Reuters.

'Ştim că totul este asigurat până luni', a spus Katseli, la postul grec Skai TV.

Autorităţile elene au extins vacanţa bancară până pe data de 13 iulie, restricţionând retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de închidere a băncilor a fost luată pe 29 iunie, în urma eşuării negocierilor pentru ajutor între Grecia şi creditorii internaţionali.

Mai multe articole despre:
Grecia criză Grecia grecia faliment