MENIU

Marian Godină, în presa americană. Ce scrie Wall Street Journal despre poliţistul român

"România luată prin surprindere de un poliţist onest şi faima sa pe Facebook" este titlul unui articol publicat de "The Wall Street Journal", care îl prezintă pe poliţistul umorist Marian Godină. Despre acesta se scrie, pe scurt, că îşi foloseşte pagină personală pentru a scrie despre corupţie, despre situaţiile absurde de la locul de muncă, toate sub motto-ul "Eu sunt Godină". 

"Ca mii de poliţişti din lumea întreagă, Marian Godină a primit un telefon de la şefii săi supăraţi. Doreau să-l vadă de urgenţă. În urmă cu câţiva ani, ofiţerul Godină, poliţist rutier în oraşul sau de 250.000, a oprit în trafic un şofer băut care, spre deosebire de alţii că el, a decis să-şi recunoască fapta într-un mod neaşteptat. Întrebat dacă a băut, şoferul aş spus "Ţie ţi se pare că sunt treaz?". Întrebat ce tip de alcool a băut, şoferul a replicat "De toate. Scrie acolo: de toate". Când a fost întrebat ce zi era, conducătorul a spus "Este noapte..nu zi", înjurând copios. Când şefii lui Godină au văzut, vara trecută, că a scris despre incident pe Facebook, aceştia nu au fost amuzaţi de limbajul folosit. I-au ordonat să închidă pagină de Facebook. Godină, acum în vârstă de 29 de ani, a fost atât de umilit încât s-a gândit să-şi dea demisia din poliţie, scrie BZI.ro.

Peste noapte însă, după ce a închis pagina, serverul poliţiei din Braşov s-a prăbuşit. A fost bombardat cu mii de plângeri şi mesaje de susţinere pentru Marian Godină. A doua zi, şefii i-au ordonat să reactiveze pagină. Deşi nu şi-a dat seama, pagină de Facebook a poliţistului Marian Godină a devenit virală. Timp de decenii, poliţiştii rutieri din România au fost subiectul unor glume nesfârşite despre lipsa lor de integritate, educaţie şi inteligenţă. Pagina lui Godină era atât de sinceră, amuzant şi corectă gramatical, iar uneori ofiţerul critică deschis corupţia pe care o vedea, încât şi-a câştigat fani loiali din rândul cetăţenilor cărora le-a ajuns cuţitul la os.

Începutul faimei ofiţerului Godină a început anul trecut, cu o postare despre pepeni. În 2009 a fost chemat să ancheteze un accident în care un taxi s-a răsturnat şi un bun Samaritean, care conducea un camion încărcat cu pepeni, l-a salvat pe şofer. Graba de a ajuta l-a făcut pe şoferul camionului să uite de frâne. Maşina a alunecat într-un şanţ şi toată marfă s-a răsturnat, lăsându-l pe şofer să "plângă că un copil şi să privească cu jale" la camion. Poliţistul şi-a făcut datoria şi l-a şi ajutat pe camionagiu să încarce pepenii în remorcă. Postarea i-a adus 6.000 de like-uri. Întâmplarea i-a făcut pe sceptici să spună că Godină era doar o strategie de marketing.

În alte postări a explicat de ce şi pietonii pot fi amendaţi dacă nu sunt atenţi la maşini şi şi-a criticat şefii. A postat şi poze caraghioase, cum ar fi o maşină de poliţie plină cu verze, dar şi anecdote privind muncă să. O poveste care i-a cucerit pe fani a fost cea a unui şofer beat care a declarat că maşina a fost condusă în realitate de câinele lui, dar şi a altui şofer care a încercat să scape de amendă prefăcându-se că nu mai înţelege română după un an petrecut în Italia. Acum, ofiţerul Godină are 260.000 de fani care îi urmăresc fiecare postare", scriu jurnaliştii. Aceştia au vorbit şi despre scandalul poliţistului din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, despre căderea Guvernului şi promisiunile tehnocraţilor, care au promis eliminarea corupţiei. Presă din SUA a menţionat şi cazurile câştigate de procurori, împotriva unor politicieni cunoscuţi, inclusiv împotriva fostului şef al Poliţiei Rutiere din Braşov. Ziariştii mai scriu că Marian Godină şi colegii săi au fost de multe ori nevoiţi să rupă amenzile în urmă intervenţiilor şefilor lor în favoarea politicienilor care se cred mai presus de lege.

Mai multe articole despre:
0 Wall Street Marian Godina godină în wall street