MENIU

Germania s-a decis după atrocitățile din Ucraina - Primul PAS oficial pentru embargoul asupra gazelor din Rusia

Germania s-a decis - Primul PAS oficial pentru embargoul asupra gazelor din Rusia

Germania dă primul semnal pentru interzicerea importului de gaz rusesc în țările Uniunii Europene, după mai multe săptămâni de ezitări. Pasul a fost făcut la vederea atrocităților comise de armata rusă lângă Kiev, la Buchea.

Cererea către UE a făcut-o ministrul apărării al Germaniei, Christine Lambrecht. Aceasta a declarat luni că Bruxelles ar trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Declarația vine după ce în ultimele 24 de ore au fost dezvăluite atrocitățile comise de trupele rusești în localitățile de unde s-au retras sau au fost nevoite să se retragă de către forțele armate ale Ucrainei.

„Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat duminică ministrul Christine Lambrecht, într-un interviu pentru televiziunea publică germană ARD, potrivit Reuters.

Christine Lambrecht a afirmat că acum miniştrii UE trebuie să ia în discuţie o interdicţie, potrivit unei postări pe Twitter a ministerului său. 

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut duminică, la rândul său, sancţiuni şi mai dure împotriva Moscovei, dar fără a menţiona sectorul energetic: „Cei responsabili de aceste crime de război trebuie traşi la răspundere. Vom înăspri sancţiunile contra Rusiei şi vom ajuta şi mai mult Ucraina să se apere singură”.

Germania este cel mai dependent stat din UE de gazele naturale rusești. Este primul pas pe care -l face Germania prin vocea unui oficial pentru impunerea embargoului asupra importurilor de gaz din Rusia.

Până acum, voci de la cel mai înalt nivel, printre care cancelarul Olaf Scholz și mai mult membri ai Executivului, au spus că economiile germană şi ale altor state europene sunt prea dependente de aceste livrări. Rusia asigură 40% din necesarul de gaz al Europei. Cancelarul Olaf Scholz a avertizat chiar, într-un discurs ținut în Bundestag pe 23 martie, împotriva unei opriri grăbite a livrărilor de petrol și gaze din Rusia, afirmând că acest lucru ar duce la o recesiune în Germania. Și ministrul economiei Robert Habeck a declarat la rândul său 4 zile mai târziu că Germania se pregătește să renunțe la importurile de petrol și cărbune din Rusia până la sfârșitul anului, afirmând însă că măsura nu este deocamdată sustenabilă în cazul gazelor naturale. La începutul lunii martie, miniştrii germani de finanţe, Christian Lindner, şi de externe, Annalena Baerbock, s-au pronunţat  împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul pachetului de sancțiuni noi legate de invazia Ucrainei.