MENIU

George Copos a plagiat prin copiere deghizată, susţin profesorii de la Universitatea Bucureşti

George Copos a plagiat subtil prin "copiere deghizată sau prin repovestire!" Asta susţin profesorii de la Universitatea Bucureşti după ce au analizat una dintre lucrările scrise de fostul patron al Rapidului.

Cartea a fost publicată pe când omul de afaceri era încarcerat la Penitenciarul Rahova, pentru a-şi ispăşi pedeapsa primită în dosarul transferurilor de jucători. Cinci cărţi a scris Copos în detenţie, care i-au redus pedeapsa cu cinci luni. Universitatea Bucureşti a sesisat Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Din cele cinci cărţi publicate de George Copos în închisoare, cel puţin una este plagită! Lucrarea "Alianţe matrimoniale în Politica principilor români din Țara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI" este o copie subtilă a unei lucrări de disertaţie scrisă acum zece ani de istoricul Cătălin Parfene.

Profesorii susţin că este imposibil ca o astfel de carte, considerată ştiinţifică, să fie scrisă în detenţie, în celule insalubre, fără acces la internet și la baze de date complete. Pe de altă parte, disertaţia istoricului Cătălin Parfene nu a fost publicată, iar Copos nu ar fi avut de unde să copieze. Dar cei doi au avut acelaşi coordonator ştiinţific, profesorul universitar Stelian Brezeanu.


Profesorul Stelian Brezeanu a ieşit anul trecut la pensie, aşa că Universitatea Bucureşti nu îl mai poate trage la răspundere. Aşa cum nu îi poate controla nici pe cei care încă plagiază.

Un studiu european arată că mai puţin de 40% dintre studenţii români ştiu care sunt sancţiunile facultăţilor în cazurile de plagiat. În plus, doar cinci Universităţi din România au achiziționat software-uri antiplagiat specializate. Cele mai multe instituţii utilizează programe software antiplagiat cu licență gratuită, care nu sunt pregătite să acceseze literatura de specialitate în limba română sau din anumite baze de date internaționale.

Mai multe articole despre:
George Copos închisoare plagiat