MENIU

Găluşte cu prune/caise

Găluşte cu prune/caise

Galustele cu prune sau gombotii cum mai sunt numite in unele zone ale tarii reprezinta unul din deserturile traditionale ale bucatariei romanesti. Chiar daca le-am numit galuste cu prune, trebuie subliniat ca acestea se pot umple si cu alte fructe, cum ar fi caisele sau ciresele.

Ingrediente:

Aluat:
1kg cartofi
300g faina
2 oua
1 praf de sare
1 lingura zahar

Pentru umplutura :
500g prune sau caise

Suplimentar:
6 linguri pesmet
zahar tos
zahar vanilat

Mod de preparare:

Pregatim mai intai pesmetul, care se rumeneste in unt topit pe foc mic, iar catre final de tot se amesteca cu zaharul tos. Dupa gust putem adauga si 1-2 pliculete de zahar vanilat.

Pentru aluat punem la fiert cartofii, iar cand sunt gata ii faramam - fie manual (cu pasatorul pentru piure), fie ii dam prin masina de tocat,apoi adaugam apoi ouale, 1 lingura zahar, incorporam si faina, pana obtinem un aluat moale.

Cu o lingura luam din compozitia rezultata, o punem in palma infainata (ca sa nu ni se lipeasca de maini), apoi in mijloc punem pruna - desfacuta si cu putin zahar tos peste ea (sau jumatate de caisa), formam o bocceluta, careia ii dam forma rotunda si procedam asa pana la terminarea intregii cantitati de aluat.

Intr-o cratita incapatoare punem la fiert apa cu sare, iar in momentul in care aceasta clocoteste, o dam la foc mic si adaugam galustile deja formate.Acestea se vor ridica singure la suprafata in momentul in care sunt fierte.

Le scoatem intr-o sita la scurs, apoi le tavalim prin amestecul de pesmet si zahar.

Servim galustele calde sau reci, dupa preferinta.

Vezi mai multe reţete pe ghid-culinar.ro.