MENIU

GALERIE FOTO. Cum arăta primul firobuz din România şi în ce oraş a circulat

Firobuzul a circulat pentru prima oară în România în orașul de pe Bega. Timişoara devenea astfel primul oraş din România care a folosit mijloc de transport.

În urmă cu exact 75 de ani, Timișoara se pregătea de o nouă premieră: primul firobuz din România, scrie  opiniatimisoarei.ro

Prima linie de troleibuz a fost creată după planuri elaborate în 1938 de către firma Brown-Bovery din Mannheim și s-a dat în folosință la 15 noiembrie 1942.

Circulația se făcea pe un traseu în formă de potcoavă: Gara de Nord – Cetate – Piață Lahovary (actuală Piața Nicolae Bălcescu) – unind astfel direct centrul istoric cu gara principala, pe de o parte, și cu cartierul Elisabetin, pe de altă parte. În acest mod, călătorii economiseau – față de parcursul pe trasee de tramvai – porțiunea prin Piață Maria și Iosefin.

Această primă linie a fost complet prevăzută cu rețea pe ambele sensuri şi a avut lungimea de circa 2,5 km, fiind denumită cu indicativul 7, în completare la cele şase linii de tramvai existente la acea dată.

Primul troleibuz, sau firobuz, a început să circule pe linii în 15 noiembrie 1942, cu un model denumit Marelli, și construit de italienii de la Fiat. Până în anii ’50, la Timișoara aveau să ajungă trei asemenea vehicule, alături de alte cinci modele sovietice.

Toate aveau să fie casate până în 1963. Denumirea de firobuz este folosită doar în Banat și are legătură cu vehiculele aduse din Italia, unde acestea sunt denumite ‘filobus’.

Mai multe articole despre:
firobuz firobuz timişoara timişoara firobuz