MENIU

Oprea şi-a depus demisia: "Plătesc pentru că am îndrăznit să vorbesc despre interesul naţional"

<p>Kovesi: &Icirc;n cazul Oprea, după demisie, se cere avizul preşedintelui. La fel ca &icirc;n cazul Miron Mitrea</p>

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a înregistrat demisia din calitatea de senator, începând cu 1 octombrie. Urmează ca anunţul să fie făcut în plenul Camerei Superioare, iar abia după ce va fi îndeplinită această procedură Oprea va rămâne fără imunitate parlamentară.

UPDATE: Gabriel Oprea şi-a depus demisia din funcţia de senator. Aceasta va intra în vigoare la 1 octombrie 2016, se arată în documentul publicat de Oprea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a postat şi un amplu mesaj în care îşi susţine nevinovăţia:

"Dragi prieteni,
Cei care mă cunosc, chiar și cei care nu m-au plăcut niciodată, pot să confirme că am fost și sunt un bun român, că țin cu țara mea, România. Se pare că acest lucru este de neacceptat de către unii. Plătesc de fapt pentru că am îndrăznit să vorbesc despre interesul național, despre valori tradiționale, despre Armată și Biserică, pentru că am îndrăznit să pun tricolorul românesc în ținutul secuiesc, pentru că am încurajat arborarea drapelului. Iată că tot ceea ce am facut din suflet și dintr-un patriotism sincer, așa cum am fost educat în familie și în Armată, se întoarce acum împotriva mea.

Unii vor spune că exagerez. Înainte de a face judecăți pripite, uitați-vă la ce se întâmplă în jurul nostru. Veți vedea o campanie susținută de tăiere a oricăror rădăcini cu adevărat românești. Veți vedea luate în râs și ideea de interes național, și ideea de Biserică, și ideea de patriotism. Se spune că în spatele acestei mișcări de deznaționalizare și a protestelor din ultimii ani, nu doar din România și nu doar împotriva mea, stă o rețea de luptători pentru ștergerea identității și a valorilor naționale. Punctul principal pe agenda acestei rețele constă în susținerea oricarei inițiative care slăbește identitatea națională. (...) Nimic nu este întâmplător, atunci când vine vorba despre parcursul României din ultimii ani. A căzut un guvern legitim, a venit un guvern de oameni scoși din jobenul ”european”, s-au fabricat partide și a fost distrus sistematic principiul separării puterilor în stat. Prin acuzații aberante s-au desfăcut guverne, s-au dat jos miniștri, s-au schimbat majorități. Cine crede că este o întâmplare este naiv.

(...) M-am întrebat adesea ce și cui am greșit. Eu știu că am fost mereu un om corect. Nu am furat, nu am luat mită, nu am făcut afaceri ilegale. Nu am niciun dosar, nicio suspiciune de corupție, nici măcar un articol de presă în care să se spună cu subiect și predicat că aș fi făcut ceva ce intră în categoria faptelor de corupție. Am fost verificat de zeci de ori și mereu concluziile au fost clare: am respectat legea, iar averea mi-am făcut-o pe căi cinstite și verificabile. Această avere mi-am construit-o înainte de a intra în politică și am prezentat-o încă din 2001, fiind primul politician care a făcut acest lucru, într-o vreme în care declarațiile de avere nu erau obligatorii. Nu numai că n-am furat bani de la stat, ci am încercat să fac cât mai mult bine. De altfel, cum poate fi vinovat un șef de instituție care a luptat să doteze pe căi legale Poliția Română cu un număr impresionant de autoturisme. Cum poate fi vinovat de ucidere din culpă un om care era pasager într-un autoturism neimplicat în accident? Această speță, în care pasagerul de pe bancheta din spate este cercetat pentru ucidere din culpă, este cred o premieră mondială.

(...) Demisia mea încheie lanțul deciziilor pe care le-am luat cu singurul scop de a se da curs acțiunilor în justite, acțiuni pe care nu le-am obstrucționat niciodată. Am totuși credința fermă că orice om rațional înțelege ca sunt cu totul nevinovat și că, după ce justiția se va pronunța, va înceta și acest val de agresiuni la care am fost supus de atâta amar de vreme", a scris Oprea.

Gabriel Oprea este aşteptat să îşi depună, astăzi, demisia din funcţia de senator. Gestul său este primul pas pentru a fi cercetat în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Procurorii îl acuză pe fostul vicepremier de ucidere din culpă.

"Nu mă ascund în spatele niciunei imunităti si, la fel ca si familia Gigină, doresc adevărul despre acel accident. Înţeleg că sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunţ că demisionez din Senatul României. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza săptămâna viitoare", scria Oprea, zilele trecute.

Prin urmare, Gabriel Oprea trebuie să-şi înregistreze demisia la Senat, iar apoi, anunţul va fi făcut în plenul Camerei Superioare. De-abia după ce va fi îndeplinită această procedură Gabriel Oprea va rămâne fără imunitate parlamentară.

De altfel, activitatea lui Gabriel Oprea în Senat nu a fost una bogată. De exemplu, în primul său mandat, a luat cuvântul în plen doar de trei ori şi a semnat opt propuneri legislative. În următorul mandat, în perioada 2008-2012, a vorbit de 10 ori în plen şi a semnat 13 iniţiative. Iar în ultimul mandat, început în 2012, a vorbit doar de 4 ori în plen şi a semnat 22 de proiecte de lege.

Procurorii nu vor putea însă începe urmărirea penală pe numele acestuia în dosarul poliţistului decedat în misiune. Singura modalitate este ca procurorii să găsească noi indicii pentru a cere din nou încuviinţarea începerii urmăririi penale. De data asta, preşedintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui să decidă asupra imunităţii lui Oprea. Potrivit Constituţiei, miniştrii şi foştii miniştri care nu au calitatea de parlamentari beneficiază de imunitate, iar cererile DNA sau DIICOT trebuie tranşate de şeful statului.