MENIU

Gabriel García Márquez, părintele realismului magic, își lasă cititorii într-un veac de singurătate

Gabriel García Márquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1982, povestitorul universal și părintele realismului magic hispano-american a murit la 87 de ani. Cotidienele spaniole au pe toate primele pagini ale edițiilor tipărite de vineri diferite imagini ale scriitorului și anunță cu regret că acesta "ne-a lăsat singuri", după ce "magia l-a pierdut pe Gabo", scrie AGERPRES.

Geniul literaturii universale, autorul romanului "Un veac de singurătate" și unul dintre părinții boom-ului hispano-american a fermecat milioane de cititori și a fost premiat în 1982 cu Nobelul pentru literatură, amintește cotidianul El Pais. Alt laureat al premiului Nobel, peruanul Mario Vargas Llosa, a declarat că "romanele lui /Gabriel García Márquez/ vor supraviețui și vor câștiga cititori peste tot", mai arată cotidianul spaniol citat.

Magia îl pierde pe Gabo, constată cotidianul El Mundo, la anunțul morții scriitorului. A vrut să dea frâu liber experiențelor din copilărie și a născocit un roman care a rămas în istorie: Macondo (localitatea din "Un veac de singurătate") — Aracataca (locul nașterii scriitorului) constituie începutul și sfârșitul deopotrivă. Cotidianul El Mundo publică vineri o serie de fotografii ale scriitorului, imagini ale unei vieți: Gabriel García Márquez a fost jurnalist, scriitor, laureat al Premiului Nobel, prieten, soț, mentor.

A murit Gabriel García Márquez, naratorul universal, anunță cotidianul ABC pe un fundal negru care acoperă întreaga primă pagină a ediției tipărite de vineri. Nobelul columbian, autorul "Unui veac de singurătate", a murit la 87 de ani după ce sănătatea i s-a înrăutățit încet, dar starea i s-a agravat în ultimele săptămâni. Moartea sa, deși anunțată, a cufundat în doliu lumea întreagă, constată cotidianul spaniol citat.

Cotidianul La Vanguardia anunță de asemenea că a murit Gabriel García Márquez, părintele realismului magic: creatorul "veacului de singurătate" și premiul Nobel al literaturii a murit în Mexic la 87 de ani. A lăsat în urmă un roman inedit și neterminat, despre o femeie de 53 de ani care merge în fiecare an la mormântul mamei sale, relatează cotidianul citat, însă "Un veac de singurătate" a fost cartea care a lansat masiv boom-ul literaturii hispano-americane și a devenit cea mai vândută, după "Don Quijote", amintește cotidianul catalan.

Gabo ne lasă singuri, anunță la rândul său cotidianul La Razon: a murit uriașul singurătății, Gabriel García Márquez, la 87 de ani. Autorul "veacului de singurătate" a fost unul dintre liderii exploziei literaturii hispano-americane, consemnează de asemenea și acest cotidian spaniol.

Scriitorul care a ajuns pe culme, din Aracataca, a murit. Cotidianul catalan El Periodico remarcă deopotrivă decesul scriitorului columbian și amintește cum pentru acesta politica a fost sursă de inspirație și angajament, de prietenia lui cu Fidel Castro, de îmbinarea dintre jurnalism și vocația lui literară în toată opera lui, și chiar și de "eterna rivalitate" dintre admiratorii lui Gabriel García Márquez și ai lui Mario Vargas Llosa.

Mai multe articole despre:
Gabriel Garcia Marquez Mario Vargas LLosa