MENIU

Furtuna tropicală Grace s-a transformat în uragan. Încotro se îndreaptă

Furtună tropicală / Foto: ProfiMedia

Furtuna tropicală Grace, care traversează zilele acestea Marea Caraibilor, a sporit în intensitate miercuri, devenind uragan de categoria 1. Drept urmare, este de aștepta ca aceasta să lovească, astăzi, coastele Mexicului şi staţiunile balneare din regiune

Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) cu baza la Miami, furtuna Grace a fost însoțită, miercuri de viteze ale vântului de 120 km/h şi se afla la 105 km de Insulele Cayman şi la 560 km de oraşul turistic Tulum din Mexic, relatează Agerpres.

"Grace va atinge zona de uscat în Peninsula Yucatan (din Mexic) joi dimineaţă şi se va deplasa peste sud-vestul Golfului Mexic vineri dimineaţă", informează NHC, avertizând că intensitatea uraganului va spori în apele din Marea Caraibilor.

Statul mexican Quintana Roo, care are un litoral lung la Marea Caraibilor şi găzduieşte principalele destinaţii turistice ale ţării, inclusiv Cancun, a început pregătirile pentru sosirea uraganului care urmează să lovească regiunea în zona oraşului Tulum, unde se află și situl arheologic maya. Protecţia Civilă a înfiinţat deja 85 de adăposturi pentru a găzdui populaţia vulnerabilă.

În plus, în supermarketurile din Cancun, oamenii au început deja să îşi făceă provizii de alimente.

Meteorologii estimează că Grace va avea nevoie de 18 ore pentru a traversa Peninsula Yucatan şi a ieşi apoi în Golful Mexic, înainte de a atinge din nou zona de uscat, sâmbătă, în sudul statului Tamaulipas (nord-est).

Până în prezent, furtuna tropicală Grace a traversat Republica Dominicană şi Haiti, țară lovită, pe 14 august, și de un cutremur puternic cu magnitudinea 7,2, care a provocat moartea a aproape 2.200 de persoane, potrivit celui mai recent bilanţ.

Mai multe articole despre:
furtuna tropicala grace uragan mexic