MENIU

Funeraţiile Patriarhului în presa străină

Şi în presa internaţională au apărut primele relatări despre funeraliile Patriarhului Teoctist. Agenţiile străine au remarcat prezenţa înaltelor feţe bisericeşti din străinătate, dar şi a oficialilor români. O atenţie deosebită a fost acordată Patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Batholomeu I.

Circa patru mii de credincioşi s-au adunat în faţa Patriarhiei pentru a participa la slujba, ce a fost transmisă în direct de toate canalele de televiziune, scrie France Presse. Totodată, agenţia aminteşte că un nou patriarh va fi ales după perioada de doliu de 41 de zile.

Agenţia Associated Press, preluată de International Herald Tribune, apreciază că Patriarhul Teoctist a întors o pagină în istoria creştinismului atunci când l-a invitat pe Papa Ioan Paul al II-lea în România în 1999. De altfel, Associated Press remarcă faptul că la funeralii au participat, pe lângă clerici din alte ţări ortodoxe, în frunte cu Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, şi clerici catolici şi protestanţi.

Şi Radio Vatican a anunţat că România îşi ia adio de la Patriarhul Teoctist. Sfântul Scaun a fost reprezentat de o delegaţie condusă de cardinalul Kasper, preşedintele Consiliului pontifical pentru unitatea creştinilor. Într-un mesaj de condoleanţe, papa Benedict al 16-lea a adus un omagiu angajamentului ecumenic al fostului Patriarh.
Mai multe articole despre:
funeralii Patriarh presa străină